Καθησυχάζει για το ζήτημα παράτασης των ορίων συνταξιοδότησης το Υπ. Δικαιοσύνης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβεβαιώσεις ότι καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δεν θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας για το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών παρέχει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε του ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «πολιτικοί εξέφρασαν “το θεσμικό τους τρόμο”, ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε “τρόμο” εξαιτίας της “ευκολίας και προχειρότητας, με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος” στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών.Το τελευταίο, μάλιστα, πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος».

Στη συνέχει το υπουργείο καθησυχάζει, «καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης, δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δεν θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας».

Καλεί «όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Υπενθυμίζεται ότι, κοινό μέτωπο κατά ενδεχόμενης τροποποίησης του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με νόμο συνέστησαν οι δικαστικές ενώσεις, οι οποίες παράλληλα καταλόγισαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αρνούμενος να τις συναντήσει, απαξιώνει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κλάδου της Δικαιοσύνης.

Προηγήθηκε χθεσινή αναφορά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία δήλωσε «πολύ θετική» σε μια παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς. Σημείωσε δε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό.