Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση

ΦΩΤΟ: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

ΦΩΤΟ: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Με το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού (άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα και θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θεωρείται «εβδομάδα διακοπών» στην Ευρώπη.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων έχει ως εξής:

  • 10:00- 11:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο)- υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • 11:30- 12:00. Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • 12:00- 13:00. Εκπαίδευση – υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
  • 16:00- 17:00. Διαφθορά – υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
  • 17:00- 18:00. Ενέργεια/Κτηματολόγιο – υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.