Συνεχίζονται τα «ραντεβού» του Αλ. Τσίπρα για το χρέος

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ ANDREA BONETTI

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ ANDREA BONETTI

Το θέμα του χρέους αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με το Γάλλο Πρόεδρο και στις 10.30 π.μ. με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Η ακριβής ώρα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από ελληνικής πλευράς τονίστηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το χρέος, επισημαίνοντας την ανάγκη έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.

Σόιμπλε: Πρόβλημα της Ελλάδας η ανταγωνιστικότητα, όχι το χρέος

Σε δηλώσεις του πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για το θέμα του χρέους.

«Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει μία λειτουργική διοίκηση», δήλωσε σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου βιβλίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο κάθε βούληση για μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.