Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Για ένα ακόμη βράδυ «φούντωσε» χθες η φημολογία για τον επικείμενο ανασχηματισμό, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς και όσους εδώ και ημέρες εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Τις νέες φήμες αναζωπύρωσεη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου αμέσως μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των τριών τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποσπάσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ωστόσο το διαφαινόμενο νέο «ναυάγιο» της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα επισπεύδει εκ των πραγμάτων τις εξελίξεις με πιο πιθανό σενάριο σήμερα το πρωί ο κ. Τσίπρας να ξεκινήσει τα τηλέφωνα στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς, ώστε νωρίς το απόγευμα να προβεί και στις σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να σηματοδοτήσει αφενός την ανάγκη να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων η δεύτερη αξιολόγηση, αφετέρου το πέρασμα στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Παράλληλα θα στέλνει το μήνυμα ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού παραμένει βασική προτεραιότητα του Μαξίμου, πολλώ δεν μάλλον που η Τουρκία «απειλεί» πως αν μέχρι τέλος Νοεμβρίου δεν υπάρξει άρση της βίζας για τους πολίτες της που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, παύει να ισχύει η συμφωνία της με την Ε.Ε.

Δευτερευόντως, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετεί και την απόφαση του κ. Τσίπρα για «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στα εκλογικά στρώματα που τον στήριξαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι αναμένεται να εισέλθουν στην κυβέρνηση εκπρόσωποι της λεγόμενης γενιάς των 40άρηδων και στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της οικονομίας, της κεντροαριστεράς αλλά και (εδώ ίσως γίνει η έκπληξη, λένε κάποιοι) της κεντροδεξιάς.

Από τα δύσκολα στοιχήματα για τον Πρωθυπουργό η στάση το τελευταίο διάστημα του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ενώη πρόσφατη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΪ κράτησε, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, τον Ν. Φίλη στην καρέκλα του Παιδείας. Εκτός κι αν ο δεύτερος σε ψήφους στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Παιδείας αναβαθμιστεί.

Όσο για το πρόσωπο των ημερών, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, η απόφαση του Μαξίμου να αναζητηθούν συναινέσεις εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή τη Δευτέρα και το στοίχημα της ανάπτυξης, μάλλον φωτογραφίζει, λένε κάποιοι και την απόφαση του Πρωθυπουργού για έναν εκ των πιο στενών συνεργατών του.

Από εκεί και μετά η εν εξελίξει αξιολόγηση προφανώς κρατά τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη στις θέσεις τους ενώ η Όλγα Γεροβασίλη θα αποχωρήσει από τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου για κάποιο υπουργείο. «Αυτές είναι οι σταθερές», λέει στέλεχος του Μαξίμου, για τα υπόλοιπα παραπέμπει στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Πηγή: Ναυτεμπορική