Βρυξέλλες: Οι όροι για συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Εφικτή χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – που θα περιλαμβάνει και το χρέος – υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων έως το τέλος του Νοεμβρίου.

«Υπάρχει ένα Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου που είναι το τελευταίο του 2016. Εάν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση κλείσουν την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, τότε θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος για να κλείσουμε όλα τα θέματα και το χρέος» ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για στόχο φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, γιατί θα δώσει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Κι αυτό, γιατί η δεύτερη αξιολόγηση περιέχει, μεταξύ άλλων και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2017 και 2018.

Πάντως, εάν δεν ληφθεί απόφαση στις 5 Δεκεμβρίου τότε το όλο θέμα θα πάει για τις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένου ότι ο αξιωματούχος θεωρεί τεχνικά πολύ δύσκολη την πρόβλεψη έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup εντός του Δεκεμβρίου.

Για τη συνεδρίαση του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, είπε ότι επειδή η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα για την Ελλάδα προς συζήτηση. Δεν απέκλεισε, όμως, να γίνουν παρεμβάσεις υπουργών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: Ναυτεμπορική