Κατασχέσεις από την Εφορία υπέρ των τραπεζών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην υπηρεσία των τραπεζών βρίσκεται ολόκληρο το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς πολλές από τις χιλιάδες κατασχέσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, βολεύουν σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, που προηγούνται όλων στις εισπράξεις από οφειλές. Κι έτσι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταντήσει να γίνει φοροεισπράκτορας υπέρ των τραπεζιτών των οποίων τα συμφέροντα – έτσι κι αλλιώς – υπηρετούσαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, από τότε που η χώρα μπήκε στην οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άλλωστε οι τρεις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που αποφάσισαν και επέβαλλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών κατ’ απαίτηση τραπεζιτών και δανειστών;

Μέχρι και οι κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν τα ταμεία των τραπεζών. Κατασχέσεις που από την αρχή του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο, ανήλθαν στον τρομακτικό αριθμό των  803.803,  με αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, να αυξηθούν από 695.074 σε 803.803. Δηλαδή, μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 108.729 νέες κατασχέσεις. Μόνο τον Οκτώβριο οι νέες κατασχέσεις έφθασαν τις 14.856. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασχέσεις που επιβάλλονται σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα.

Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από το σύνολο των 4.304.752 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.617.408 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 803.803, δηλαδή στο 49,7%.

Με απλά λόγια, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και το Ελληνικό Δημόσιο δουλεύει  για τις τράπεζες και βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Γιατί, αυτό που δεν αναφέρει κανείς, είναι ότι αν η κατάσχεση προχωρήσει σε πλειστηριασμό και αν ο πολίτης έχει οφειλές προς τις τράπεζες, οι πρώτοι που θα πάρουν χρήματα από το πλειστηριασμό, δεν θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά οι τράπεζες, γιατί άλλωστε,  αυτό προβλέπει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που σκαρφίστηκε ο Γ.Στουρνάρας και δέχτηκε με πολύ μεγάλη προθυμία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όλα για τις τράπεζες λοιπόν και – κυρίως – για τους τραπεζίτες. Ακόμη και το Ελληνικό Δημόσιο τέθηκε στην υπηρεσία των τραπεζιτών.

Υποτίθεται ότι οι κατασχέσεις γίνονται από αυτούς που χρωστάνε, για να έχει λεφτά το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Αλλά αντί το κράτος να μαζεύει λεφτά από αυτούς που χρωστάνε για να βοηθήσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού λαού, κάνει πάλι ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες. Και μετά καλούν τους Έλληνες φορολογούμενους να κάνουν υπομονή, τους φορολογούν με όλο και περισσότερα μέτρα, δήθεν για να σωθεί η πατρίδα. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός περισσεύουν σε αυτή τη χώρα. Αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί όλα τα κόμματα έχουν τεθεί στην υπηρεσία των τραπεζών, τις οποίες προσπαθούν να σώσουν θυσιάζοντας τους Έλληνες δανειολήπτες.