Πόσο ελληνικές είναι οι ελληνικές τράπεζες;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μας λένε συνέχεια για την ανάγκη διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, ώστε μετά αυτές να μπορέσουν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και τελικά να σωθεί η οικονομία της χώρας. Αλλά δεν μας λένε πόσο ελληνικές είναι στην πραγματικότητα οι ελληνικές τράπεζες, στη διάσωση των οποίων θυσιάζουν τους Έλληνες δανειολήπτες, σκέφτονται 4η ανακεφαλαιοποίηση, κούρεμα καταθέσεων και ακόμη και επιβολή τέλους σε κάθε τραπεζική πράξη, δηλαδή και στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ως τις 30 Νοεμβρίου 2016 η μετοχική βάση μόνο μίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, της Alpha Bank, αποτελείται από 124.000 επενδυτές. Οι μέτοχοι της Alpha Bank πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος («ΤΧΣ») κατέχουν 1.367.706.054 κοινές μετοχές της Τραπέζης ενώ το ΤΧΣ κατέχει 169.175.146 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές.

Οι μέτοχοι της Alpha Bank κατέχουν 1.141.734.167 Warrants (Παραστατικούς Τίτλους Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών) ο κάθε ένας από τους οποίους ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς 0,148173663047785 Νέων Μετοχών κυριότητος του ΤΧΣ.

Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, από την μετοχική βάση της Alpha Bank, το ΤΧΣ κατέχει το 11% των μετοχών, φυσικά και νομικά πρόσωπα κατέχουν το 4%, ενώ το 85% το κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Αλλά από αυτούς, μόνο το 3% είναι Έλληνες. Το υπόλοιπο 82% το κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Και μην ξεχνάμε ότι μεγάλα πακέτα μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν αγοράσει από το χρηματιστήριο πολλά ξένα funds, θεσμικοί επενδυτές κι αυτοί, που μάλιστα έσπευδαν προ μηνών να ξεπουλήσουν στο  χρηματιστήριο όσες τραπεζικές μετοχές μπορούσαν.

Για ποιες ελληνικές τράπεζες μας μιλάνε λοιπόν; Γι αυτό προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τις σώσουν εις βάρος των ελλήνων δανειοληπτών και του ελληνικού λαού; Γι αυτό περνούν συνέχεια μέτρα υπέρ των τραπεζών;