Σε ποια διάσταση ζει ο Γ.Στουρνάρας;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προβληματίζει με τη συμπεριφορά και τις συνεντεύξεις του. Και όσοι διαβάζουν τις εξελίξεις, διερωτώνται αν ο Γ.Στουρνάρας ζει στον πλανήτη Γη, ή αν προσπαθεί να κοροϊδέψει – όπως συνηθίζει άλλωστε – τους Έλληνες φορολογούμενους και δανειολήπτες. Γιατί ο κ.Στουρνάρας προσπαθεί να πείσει – ποιον άραγε; – ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα νομοθετικό πλέγμα – «οπλοστάσιο» το λέει ο ίδιος, λες και οι δανειολήπτες είναι εχθρός του – ώστε να επιλυθεί γρήγορα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που ταλαιπωρεί τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή όμως, στο φως της δημοσιότητας έρχονται δημοσιεύματα που επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- και όχι μόνον – βλέπει πώς σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων, γι αυτό και προσπαθεί να βρει τρόπους να το αποφύγει. Και ένας από αυτούς είναι και η ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος, που προσπαθούν με διάφορες δικαιολογίες να μας περάσουν και στην Ελλάδα οι κυβερνώντες, δήθεν για να «χτίζουμε» αφορολόγητο.

Αλλά ο αμερικανικός οίκος Phoenix Capital υποστηρίζει σε πρόσφατη, ειδική έκθεση, ότι πίσω από τον «πόλεμο κατά των μετρητών» κρύβεται η βούληση της παγκόσμιας ελίτ των κεντρικών τραπεζών να κάνουν ευκολότερο το «κούρεμα» των καταθέσεων… Διότι, όπως αναφέρει, ο επιχειρούμενος «αφανισμός των μετρητών» θα διατηρεί εγκλωβισμένες τις καταθέσεις, καθώς δεν θα μπορούν να αποσυρθούν από τις τράπεζες σε φυσική μορφή.

Αλλά τον Γ.Στουρνάρα φαίνεται πως τον ενδιαφέρει μόνο πώς θα πουληθούν τα ελληνικά σπίτια για ψίχουλα σε ξένες εταιρείες, τα distress funds, για να μπορέσουν να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες. Τη στιγμή που οι καταθέσεις όλων των Ευρωπαίων πολιτών απειλούνται από ένα καθολικό κούρεμα. Και δηλώνει ότι στην Ελλάδα «δημιουργούμε αυτή την στιγμή ένα τεράστιο οπλοστάσιο νομοθεσίας για την μείωση των NPEs. Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς μέχρι δευτερογενή αγορά για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα». Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να πωλούν για παράδειγμα κόκκινα δάνεια σε μη τραπεζικές εταιρείες, πράγμα που δεν μπορούσαν να κάνουν νωρίτερα. Ενώ, αναφερόμενος στις προβληματικές επιχειρήσεις, πως θα κρίνεται την βιωσιμότητά τους. Για όσες είναι βιώσιμες, το πρόβλημα θα λυθεί, καθώς θα λάβουν νέα ρευστότητα, όσες όμως δεν είναι βιώσιμες πρέπει να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση. Με λίγα λόγια, αυτό που λέει ο Γ.Στουρνάρας είναι ότι, όσες επιχειρήσεις έχουν κόκκινα δάνεια, αλλά μπορούμε να τις ξαναχρεώσουμε με νέα δάνεια, θα συνεχίσουμε να τις χρεώνουμε. Ενώ όσες βλέπουμε ότι και νέα δάνεια αν τους δώσουμε, δεν θα μπορέσουν να τα πληρώσουν, θα τις διαλύσουμε και θα τις ξεπουλήσουμε.

Αυτά τα λέει ο Γ.Στουρνάρας. Ο οποίος δεν βλέπει – ή βλέπει αλλά το κρύβει – αυτό που βλέπουν όλοι οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες. Τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ο άνθρωπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις προετοιμασίες της χώρας για να μπει στο ευρώ (δλδ. αυτός που έδωσε σύμφωνα με δημοσιεύματα  όλα τα ψευδή στοιχεία για την οικονομία της χώρας) και, στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-14, και έδωσε αμνηστία σε όλους τους τραπεζίτες με τον ν. 4146/2013 – Άρθρο 78. Μην ξεχνάμε ότι στο άρθρο 78 του ν. 4146/2013, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ρητά ότι: «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).