Μονομερείς συμφωνίες από τις τράπεζες για ρυθμίσεις οφειλών δανειοληπτών

danioliptes

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας καταγγέλλει την τραπεζική τακτική σε βάρος των υπερχρεωμένων πολιτών που έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τράπεζες και δικηγορικά γραφεία που έχουν το ρόλο εισπρακτικών εταιρειών αποστέλλουν επιστολές και μηνύματα SMS για δήθεν συμφωνημένες προτάσεις ενώ δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τους δανειολήπτες. Επίσης, οι δανειολήπτες παραπλανώνται ή εκβιάζονται έτσι ώστε να παραιτηθούν από το δικαίωμα τους για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Παραθέτουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Πρώτη περίπτωση: “{…} επικοινωνήσαμε μαζί σας τηλεφωνικά. Κατά τη συνομιλία μας αυτή και αφού σας παρασχέθηκαν οι διευκρινίσεις που ζητήσατε αναγνωρίσατε την οφειλή σας, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί στο ποσό των 2.057 ευρώ και συμφωνήσατε στην εξόφληση του ως εξής: Αριθμός μηνιαίων δόσεων :51. Ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης: 21/10/2016.Ποσό μηνιαίας δόσης: 49,53 ευρώ”.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή δικηγορικής εταιρείας που απευθύνεται σε δανειολήπτη, για λογαριασμό της Alpha bank. Γίνεται λόγος για συμφωνία που διέπεται από πρόσθετους όρους τους οποίους αποφασίζει πληρεξούσια δικηγόρος, σε συνεργασία με την τράπεζα, εν αγνοία του δανειολήπτη.

Δεύτερη περίπτωση: Ο Δ. Ν , 48 χρονών, το 2005 πήρε στεγαστικό δάνειο 45.000 ευρώ, από την Alpha bank ,το οποίο σταμάτησε να πληρώνει λόγω κρίσης. “Μου είπαν: Δήλωσε ότι παραιτείσαι από το νόμο Κατσέλη και θα σου δώσουμε ένα χρόνο περίοδο χάριτος, να μην πληρώνεις καθόλου. Αν μπεις στο νόμο Κατσέλη θα πληρώσεις περισσότερα, τόκους υπερημερίας , δικηγόρους κλπ. Είναι μικρό το δικό σου πόσο, μπορούμε να βρούμε μια λύση ,σε συμφέρει περισσότερο”.

Τρίτη περίπτωση: Η Μ.Μ , το 2006 πήρε επισκευαστικό δάνειο 30.000 ευρώ, από την τράπεζα Πειραιώς. Η δόση του δανείου ήταν συνδεδεμένη με συνταξιοδοτικό λογαριασμό . “Παρακράτησαν τη σύνταξη του μακαρίτη πατέρα μου. Δέσμευσαν τα χρήματα από το λογαριασμό. Επικοινώνησα τηλεφωνικά και μου είπαν ότι για να πάρω πάρω πίσω τα χρήματα, πρώτα πρέπει να κάνω διακανονισμό και να παραιτηθώ από το νόμο Κατσέλη”.

Τα πλήρη στοιχεία των τριών δανειοληπτών βρίσκονται στη διάθεση του Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε τα εξής: “Καλό θα είναι ο κύριος υπουργός Σταύρος Κοντονής αλλά και ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΝΔ) Νίκος Παναγιωτόπουλος να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι υπερχρεωμένοι πολίτες , έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες και την εμπιστοσύνη τους στην Δικαιοσύνη. Παρά να ασχολούνται με τη συνταξιοδότηση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

Τα προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν εντατικά αυτοί οι δύο κύριοι είναι: 1ον: Την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου για τη δωρεάν νομική βοήθεια. 2ον: Τον έλεγχο των δικαστών σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 93/13 ,που με αναφορά του Συλλόγου μας  κατατέθηκε στις 11/11/2016 στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Κοντονής, ο οποίος ως υπουργός θα μπορούσε να ελέγξει τους δικαστές, προτίμησε να τη διαβιβάσει στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου”.