Ομερτά για Σταθάκη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε καταγγείλει τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομίας και νυν Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος, μια μέρα πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα,  φέσωσε τους Έλληνες φορολογούμενους με 7 εκατ. ευρώ που έκανε δώρο στην Πανγαία με διευθυντή τον Γιώργο Πρωτόπαπα, τον πρώην ΠΑΣΟΚτσή υπουργό και εργατοπατέρα, για να ιδρύσει τα ΚΕΠ δανειοληπτών. Αυτά τα ΚΕΠ δανειοληπτών, που επισήμως αποκαλούνται Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και ουσιαστικά είναι άχρηστα καθώς έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα κατασπαράξουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ΕΣΠΑ, για να βολευτούν τα παιδιά των ημετέρων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται στην ουσία για μια υπηρεσία της οποίας ο ρόλος δεν θα είναι τίποτε άλλο από διακοσμητικός. Ο μόνος λόγος ύπαρξής τους όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, είναι να πιέζουν τους δανειολήπτες να δέχονται τις δήθεν ρυθμίσεις που τους προτείνουν οι τράπεζες, για να μην χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Αλλά βέβαια και για να παίρνουν κάποιοι ημέτεροι πολλές χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια, γιατί η εγκατάσταση της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, γνωστής και ως ΚΕΠ Δανειοληπτών, έγινε στο γνωστό κτίριο-φάντασμα Κεράνης, που μόνο για ενοίκια, θα κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους περί τις 300.000 ευρώ το μήνα. Αυτοί ήταν οι λόγοι ίδρυσης αυτής της Ειδικής Γραμματείας και κανένας άλλος. Γιατί, αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να βοηθήσει τους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, θα έφερνε αμέσως προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δωρεάν νομική βοήθεια ανεξάρτητα από το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο πολύ βολικά έχει χαθεί κάπου στο δρόμο μεταξύ Δημόσιας Διαβούλευσης και Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο λόγος είναι πολύ απλός κι έρχεται σιγά σιγά στην επιφάνεια και στη δημοσιότητα. Γιατί, όπως διαβάζουμε, ήδη μεγάλες νομικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία της Αθήνας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πίτα των 110 δις ευρώ προβληματικών δανείων, αφού οι δουλειές που ανοίγονται είναι μεγάλες για τους εξειδικευμένους νομικούς. Η εμπλοκή τους είναι συνεχής σε επίπεδο lobbying με τους θεσμούς, πιέζοντας για το γρήγορο άνοιγμα της αγοράς δανείων, και με διεθνή funds που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στις τεκτονικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην ελληνική οικονομία με αφετηρία τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Επιχειρήσεις και ακίνητα θα αλλάξουν χέρια τα επόμενα χρόνια και ήδη μεγάλα funds του εξωτερικού έχουν λάβει θέση μάχης, με τη συνδρομή δικηγορικών γραφείων, όπως η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς και συνεργάτες, το γραφείο Ποταμίτης -Βεκρής και την εταιρεία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Νομικές εταιρείες που θέλουν να βγάλουν κέρδη από τη δυστυχία των δανειοληπτών, αρπάζοντας τα κοκαλάκια που θα τους πετάνε τα ξένα funds. Γιατί τα ξένα αρπακτικά δεν θέλουν να ασχολούνται με τα ψίχουλα, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των δανειοληπτών. Αυτές έχουν βάλει στο μάτι τα μεγάλα φιλέτα. Την αρπαγή και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων δανειοληπτών θα την αναθέσουν στους Έλληνες μεγαλοδικηγόρους, οι οποίοι, ως νεώτεροι καταδότες και δοσίλογοι, θα υποδεικνύουν στη νέα κατοχική δύναμη, αυτούς που πρέπει να τιμωρηθούν επειδή είναι πλέον φτωχοί και άνεργοι και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Έτσι λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως αντικείμενο και λόγος ύπαρξης των λεγόμενων ΚΕΠ Δανειοληπτών, πέρα από το να βουλευτούν κάποιοι ημέτεροι που θα στελεχώσουν αυτά τα 120 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης των Δανειοληπτών – που στη πραγματικότητα θα είναι Γραφεία Υποστήριξης των Τραπεζιτών, μπροστά σε αυτές τις δικηγορικές εταιρείες της Αθήνας. Ο μόνος λόγος είναι, να πιέζουν και να φοβερίζουν τους δανειολήπτες να δεχτούν τις ρυθμίσεις των τραπεζών για να μην χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Και ακόμα αυτό που βλέπουμε δεν είναι άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου. Οι 300 εθνοπατέρες μας βουλευτές όλων των κομμάτων γνωρίζουν πολύ καλά τις έρχεται. Αλλά για κάποιον περίεργο λόγο, δεν λένε κουβέντα για όλα αυτά. Μήπως επειδή ξέρουν ότι θα ωφεληθούν με κάποιο τρόπο από τις τράπεζες; Τους έχουν τάξει τίποτα και γι αυτό σιωπούν; Δεν είπαν τίποτα ούτε για τα χαριστικά εγκαίνια της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους από τον πρώην υπουργοί Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Όπως φαίνεται, για ορισμένες δραστηριότητες του Γ.Σταθάκη, αλλά και για τις τράπεζες και τις νομικές εταιρείες, υπάρχει μια συντονισμένη  προσπάθεια συγκάλυψης. Μια ομερτά, η οποία ξεπερνά τα όρια της Βουλής και φτάνει μέχρι τα ΜΜΕ, που πάντα κατηγορούσαν τους δανειολήπτες για τη κατάσταση των τραπεζών, ξεχνώντας πολύ βολικά να σχολιάσουν τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα αφεντικά τους για συνεχίσουν να τους δίνουν υπέρογκες αμοιβές επί 7 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς ότι από τη συνέντευξη που πήρε χθες η TV-100 από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, κ.Χαράλαμπο Περβανά, το μόνο σημείο που περιέργων «δεν χώρεσε» στον χρόνο του δελτίου ειδήσεων και «κόπηκε», ήταν η καταγγελία του για το ρόλο του Γ.Σταθάκη στην ίδρυση της Ειδικής Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και των 120 ΚΕΠ Δανειοληπτών και του πραγματικού τους ρόλου.