Αυξάνονται και πληθύνονται τα αρπακτικά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δύο νέες άδειες διαχείρισης κόκκινων δανείων δίνει η ΤτΕ και μαζί ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, τους δίνει και την ευλογία του για να αρπάξουν τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών. Η πρώτη είναι η Financial Planning Services της Eurobank, η πρώην εισπρακτική εταιρεία της EUROBANK, που άλλαξε προσωπείο και πλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να λάβει άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων. Το «πράσινο φως» αναμένεται να δώσει ο Γ.Στουρνάρας και στην εταιρεία Manco, ενώ υπάρχουν κι άλλες στην ουρά που περιμένουν να πάρουν την άδεια να κατασπαράξουν τις περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών. Οι δύο αναμένεται να δοθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Financial Planning Services χαρακτηρίζεται ως εξειδικευμένη στη διαχείριση κόκκινων δανείων. Κι αυτό γιατί λειτουργούσε και πριν με άλλη ονομασία και φυσικά είναι εξειδικευμένη στο να απειλεί, να εκφοβίζει και να εκβιάζει δανειολήπτες, γιατί το έκανε ήδη εδώ και χρόνια. Και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει. Γι’ αυτό και οι Έλληνες δανειολήπτες δεν πρέπει να φοβούνται. Ουσιαστικά είναι και θα είναι ακίνδυνοι, τόσο αυτές οι εταιρείες όσο και οι δικηγορικές εταιρείες που έχουν καταντήσει  εισπρακτικές εταιρείες. Θα πρέπει οι Έλληνες δανειολήπτες να συνεχίσουν να τους καταγγέλλουν και να τους σέρνουν στα δικαστήρια, όπου θα αποκαλυφθεί το πραγματικό τους πρόσωπο.

Η Manco είναι εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία θα περάσουν προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία της Eurobank και της Alpha Bank με το ξένο fund ΚΚR.

Αλλά οι δύο εταιρείες δεν είναι οι μόνες που θα πάρουν άδεια. Στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να εισέλθει και η γνωστή συμβουλευτική εταιρεία Alvarez and Marsal, η οποία διεκδικεί μία από τις άδειες που θα δώσει η ΤτΕ. Το ενδιαφέρον της εταιρείας επικεντρώνεται στους τομείς του real estate και της ενέργειας.Στη διαχείριση ακινήτων που περιήλθαν στην κατοχή των τραπεζών από κατασχέσεις δραστηριοποιούνται ήδη οι εταιρείες Clayton και Resolute Αsset Management. Ως σήμερα η εταιρεία που έχει λάβει άδεια με σκοπό τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η Aktua Hellas. Ήδη, ο όμιλος της Alpha Bank είναι έτοιμος να μεταφέρει το πρώτο πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ προβληματικών στεγαστικών δανείων. Το πλάνο της τράπεζας προβλέπει τη μεταφορά δανείων 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης.

Αλλά οι δανειολήπτες τους περιμένουν όλους αυτούς στα δικαστήρια.