Ξεκινά το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Δήμο Παύλου Μελά

kopela-tablet

Ένας θεσμός καταξιωμένος στο εξωτερικό αλλά και σε αρκετούς Ελληνικούς Δήμους, το ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ξεκινά τη λειτουργία του στο Δήμο Παύλου Μελά και το Τμήμα Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, προσκαλεί τους  πολίτες σε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της Γνώσης και της Μάθησης.

Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν και αφορούν όλους τους ενήλικες δημότες του Δήμου Παύλου Μελά, ανεξαρτήτου μορφωτικού, κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου.

Το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19.00 στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, οδός Λαγκαδά 221, στη Σταυρούπολη, ημέρα που ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου θα κηρύξουν την έναρξη των μαθημάτων  του 1ου έτους λειτουργίας.

Διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, αλλά και καταξιωμένοι ειδικοί, σε μια σειρά διαλέξεων, ανάλογων θεματικών κύκλων, καταθέτουν εκλαϊκευμένα τις γνώσεις τους και μετά την ολοκλήρωση της κάθε διάλεξης, προσκαλούν τους συμμετέχοντες σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων.

Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο Γεώργιος Θ. Παυλίδης, πρ. Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Fellow της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών Mαθησιακών Δυσκολιών – Καθηγητής επί 44 έτη σε γνωστές σχολές Ψυχολογίας, Ιατρικής και Εκπαίδευσης στην Αγγλία, Ελλάδα και ΗΠΑ.

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των ενοτήτων ή των εξαμήνων θα  δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Είναι γεγονός ότι οι ενήλικες επειδή μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία εθελοντικά με μοναδικό σκοπό την αυτομόρφωσή τους και επειδή η διδασκαλία δεν ακολουθεί τον συμβατικό τρόπο, μαθαίνουν ευκολότερα και βέβαια ακόμη καλύτερα όταν το θέμα είναι ενδιαφέρον για εκείνους.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, ο θεσμός αυτός υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα, αναβαθμιζόμενος συνεχώς κι έχοντας περάσει ήδη σε πιο εξελιγμένες μορφές εκπαίδευσης όπως είναι βιωματική εκπαίδευση, η τηλεκπαίδευση κ.λ.π.

Στη χώρα μας ο θεσμός αυτός έγινε ευρύτατα γνωστός μετά το 2005 οπότε και δημιουργήθηκε το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης, η επιτυχία του οποίου έγινε η αφετηρία για την ραγδαία εξάπλωσή του.

Η χώρα μας οφείλει να ακολουθήσει και με γρήγορους ρυθμούς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις γενικότερα στον τομέα της Διά Βίου Μάθησης καθώς τα επόμενα χρόνια θα θεωρείται αμόρφωτος όχι αυτός που δεν έχει πτυχίο, μεταπτυχιακό κ.λ.π. αλλά αυτός που δεν επιμορφώνεται.

Τα θέματα του πρώτου κύκλου που ολοκληρώνεται στις 10 Μαϊου 2017, θα άπτονται της ψυχολογίας και της ιατρικής με έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη εποχή, καθώς και θέματα  διατροφής και εργασιακά.

Η δομή του Λαϊκού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την περίοδο από τον Οκτώβριο 2017 έως και το  Μαϊο 2018, θα οργανωθεί  υπό μορφή θεματικών ενοτήτων, σε 15μερη βάση.

Ο θεσμός θα λειτουργήσει στον τομέα ευθύνης του Τμήματος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και της Διεύθυνσης Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Καθημερινότητας των Κοινωνικών ομάδων, με τεχνική υποστήριξη από το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού.

Τη γραφιστική επιμέλεια του εντύπου ανέλαβε η Φωτεινή (Φένια) Ματσούκα.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δημήτριος Δεμουρτζίδης, Δήμαρχος Παύλου Μελά

Η παιδεία είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης. Το δικαίωμα της πρόσβασης στη μόρφωση, η διαρκής αυτοβελτίωση και των ενήλικων συμπολιτών μας, η θωράκισή τους με γνώση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν προσωπικά και κοινωνικά θέματα, οδήγησαν τη Δημοτική μας Αρχή, στην απόφαση να ιδρύσει Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, για το Ακαδημαϊκό έτος 2017.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ενδιαφέρουσες διαλέξεις από Καθηγητές Πανεπιστημίων και να ενημερωθούν μέσα από ζωντανό διάλογο με τους καταρτισμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους.

Οι ενημερωμένοι πολίτες είναι χρήσιμοι πολίτες, για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, τον τόπο τους.

Καλή Αρχή.

 

Mιχάλης Χριστοδούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού

Ως Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Παύλου Μελά καλωσορίζω την ίδρυση και την έναρξή του για το έτος 2017.

Ο Δήμος μας ως ζωντανός οργανισμός αφουγκράζεται και υπηρετεί τόσο τις ανάγκες των πολιτών στο σύνολό τους, όσο και του καθένα ξεχωριστά.

Πρόθεσή μας αποτελεί η ενίσχυση και υποστήριξη στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας στην ελεύθερη πρόσβαση της έγκυρης γνώσης ανεξαρτήτου φύλου, φυλής ή θρησκεύματος.

Πιστεύω ότι η θεματολογία που έχει επιλεχθεί θα καλύψει τους προβληματισμούς που γεννά η σύγχρονη εποχή αλλά και θα αναδείξει καινούριους ώστε και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να αποτελέσουν έμπνευση για τον προγραμματισμό των νέων θεματικών ενοτήτων.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1. Μιχαήλ Χριστοδούλου – Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού

2. Αβραάμ Κωτσίδης – Δημοτικός Σύμβουλος

3. Ελένη Χαριζάνη – Δημοτική Σύμβουλος

4. Ευστάθιος Αναστασιάδης – Διευθυντής Υποστήριξης & Ανάπτυξης

της Καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων

5. Αναστασία Τεφλιούδη – Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου

Μάθησης

6. Αναστασία Μήλιου – Υπάλληλος του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

 

ΧΩΡΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

1. Δημοτικό θέατρο – Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Οδός: Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη

2. Πνευματικό κέντρο Μετεώρων

Οδός: Βουλγαροκτόνου και Σκύδρας, Μετέωρα

3. Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας “Οδυσσέας”

Οδός: Ανοίξεως 5, Ευκαρπία (Δίπλα στο ΚΕΠ)

4. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης

Οδός: Σχολείου 1 & Αγν. Στρατιώτη, Πολίχνη

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Τα μαθήματα παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και γίνονται ημέρα Τετάρτη & ώρα 19.00

 

15 Φεβρουαρίου 2017

Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Θέμα: Τι κοινό έχουν τα προβλήματα συμπεριφοράς, Μάθησης,

ο Έρωτας & οι Εξαρτήσεις;

Εισηγητής: Γεώργιος Θ. Παυλίδης, Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

22 Φεβρουαρίου 2017

Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Θέμα: Αλτσχάιμερ, έξυπνες ιδέες για πετυχημένα γηρατειά

Εισηγήτρια: Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας Α.Π.Θ.

 

1 Μαρτίου 2017

Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Θέμα: Διατροφή και χρόνιες παθήσεις

Εισηγήτρια: Ειρήνη Κοϊδου, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών

 

15 Μαρτίου 2017

Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Θέμα: Μορφές επισφάλειας στις εργασιακές σχέσεις και τρόποι αντιμετώπισης

Εισηγητής: Άρις Καζάκος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Α.Π.Θ.

 

29 Μαρτίου 2017

Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων

Θέμα: Παραπτωματικές συμπεριφορές νέων και πώς τις αντιμετωπίζουμε

Εισηγητής: Ματθαίος Τσούγκας, Καθηγητής Ιατροδικαστικής Α.Π.Θ.

 

5 Απριλίου 2017

Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Θέμα: Ουρογεννητικός Καρκίνος

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Α. Τζάκας, Καθηγητής Ουρολογίας Α.Π.Θ.

 

19 Απριλίου 2017

Πολιτιστικός Σύλλογος “Οδυσσέας” στην Ευκαρπία

Θέμα: Περιβάλλον και αναπνευστικά προβλήματα

Εισηγητής: Λάζαρος Σιχλετίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Α.Π.Θ.

 

10 Μαΐου 2017

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης

Θέμα: Μανίες, Φοβίες και έμμονες ιδέες

Εισηγητής: Γρηγόριος Σίμος, Καθηγητής Ψυχίατρος Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τηλέφωνα: 2313 302-808, -831

FAX: 2313 302-947

 

Επιβράβευση μαθητών και καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης για τη διάκρισή τους σε Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, είναι στο Δήμο Παύλου Μελά, ημέρα Γιορτής για τη Γνώση και τη Μάθηση καθώς ξεκινά το ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ταυτόχρονα όμως και μια ευκαιρία για επιβράβευση αυτών που αγαπάνε να ερευνούν και να μαθαίνουν.

Στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης και πριν την τελετή έναρξης του Θεσμού, στις 18.15, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου, θα απονείμουν συμβολικούς επαίνους στην σπουδαία ομάδα μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, οι οποίοι με την καθοδήγηση των Υπεύθυνων Καθηγητών τους

Πρόδρομου Μαυρουδή, Φυσικού

Δήμου Μαυράκη, Φυσικού

Χρήστου Παπαγεωργίου, Δρ. Φυσικού – Ραδιοηλεκτρολόγου

διακρίθηκαν για την εργασία τους με θέμα

«Φαινόμενο Peltier, ένας ΄΄ευγενικός χορηγός΄΄ ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι μας, στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο, αλλά και σε ένα διαστημικό σταθμό!»

σε Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών.

Στην ίδια εκδήλωση ο Δήμος Παύλου Μελά, θα ολοκληρώσει την απονομή Τιμητικών Επαίνων στους εισαχθέντες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τους επιτυχόντες του 3ου ΓΕΛ Πολίχνης που δεν είχαν τη δυνατότητα να παραστούν στην εκδήλωση της 30ης Ιανουαρίου, Ημέρας των Τριών Ιεραρχών και Γιορτής των Γραμμάτων,  που είχε διοργανώσει ο Δήμος στο χώρο των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι και οι Γονείς – Κηδεμόνες των πρώην μαθητών και ο Διευθυντής του Σχολείου, Δημήτριος Τουλούπας.