Το θέατρο του παραλόγου και οι πολιτικές φούσκες

dimitris-mardas2

«Έχετε καθίσει στις καρέκλες της εξουσίας και δε τις εγκαταλείπετε… Γι αυτό ψηφίζετε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι σας φέρουν…». Το νέο επικοινωνιακό σύνθημα που μαζικά οι βουλευτές της ΝΔ προτάσσουν στην τηλεόραση, στη Βουλή ή όπου άλλου βρεθούν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Αν οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος είχαν καρφωθεί στις καρέκλες της Βουλής και των υπουργείων, τότε θα υπογράφαν όλα τα Μνημόνια χωρίς πολλές συζητήσεις, αντιστάσεις και χάσιμο χρόνου, όπως γινόταν παλιά. Δεύτερον, αν διακρίνονταν για την όποια μανία της εξουσίας, δε θα προκηρύσσονταν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά την υπογραφή του τότε Μνημονίου. Θα γινόταν απλά ότι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που παρέμεναν καρφωμένες στις καρέκλες της εξουσίας κατά την περίοδο της κρίσης.

Το άγχος που προκάλεσε η απώλεια της εξουσίας, είναι έκδηλο στη συμπεριφορά των βουλευτών της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τρόπο ιδιαίτερα αισθητό. Δακτυλοδεικτούμενοι βαρόνοι της πολιτικής κυρίως, που έχασαν τον υπουργικό θώκο, έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά συμπεριφορά. Έχουν χάσει κάθε ίχνος ευγένειας, μετατρεπόμενοι, χωρίς υπερβολή, σε θηρία και αγρίμια, εξέλιξη ορατή μέσα στη Βουλή και στις οθόνες της τηλεόρασης. Το σοκ που έχουν υποστεί, έχει οδηγήσει στην χρήση λεξιλογίου, εκφράσεων και χαρακτηρισμών, που ουδέποτε χρησιμοποιούσαν. Βιώνουν μια ολική μετάλλαξη.

«Οδηγείτε τη χώρα σε καζινοποίηση… Υπάρχει οσμή διαφθοράς λόγω των νέου κανονισμού για τα λεγόμενα φρουτάκια»  ή άλλως τα VLTs. Αυτό ήταν το αφήγημα ή φούσκα ορθότερα, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό. Ποιος όμως οδήγησε στην καζινοποίηση της χώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλως τυχαίως το ΠΑΣΟΚ του κου  Παπανδρέου. O Νόμος ΠΑΣΟΚ 4002 /2011 πρόβλεπε την παραχώρηση στον ΟΠΑΠ τα 35.000 VLTs . Η μετέπειτα Σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ της  4-11-2011 στο νέο πάροχο –ιδιωτική εταιρία–  πρόβλεπε, εκτός των άλλων, και την παραχώρηση και αυτού του δικαιώματος.

Οι όροι συμβάσεων δεν μπορούν να παραβιαστούν ή να αλλάξουν, ενώ ο όποιος κανονισμός αλλάζει, στα όρια όμως που θέτει η σύμβαση. Τα 35 χιλιάδες VLTs, όπως κι άλλες δεσμεύσεις, είναι μέρος της σύμβασης του ΠΑΣΟΚ. Οπότε ποιος τελικά οδήγησε στην καζινοποίηση της χώρας; Φυσικά, η σύμβαση του 2011, που δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις.

Οσμή διαφθοράς αναδύει ο νέος κανονισμός της Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων κατά το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι σε διαπραγμάτευση με την Επιτροπή και μπορεί να αλλάξει. Αν αυτό θεωρείται οσμή διαφθοράς, η πώληση του ΟΠΑΠ για 700 περίπου εκατ. ευρώ τι είδους οσμή βόθρου αναδύει; Γωνιακό σούπερ μάρκετ σε κεντρικό δρόμο των Αθηνών, θα πουλιόταν μάλλον σε καλύτερη τιμή!.

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται». Αφορμή για το προαναφερθέν έδωσαν τα διαδραματισθέντα στην πρόσφατη υπόθεση του «πόθεν έσχες» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα ερωτηματικά που έθεσε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, που είναι και ουσία στην προκειμένη περίπτωση, το  ζεύγος Μητσοτάκη όφειλε αρχικά να μεταβεί στην εφορία (το αργότερο ένα μήνα από την έναρξη της διάστασης). Εκεί μέσω του εντύπου του μητρώου με κωδικό Μ1 περί προσωπικών μεταβολών, όφειλε να διαχωρίσει τους δυο Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων (ΑΦΜ) το 2008. Κατόπιν το 2014, μετά την επαναπροσέγγιση του ζεύγους, όφειλε να προβεί μέσω του Μ1 στις νέες μεταβολές.

Αυτή και μόνο η διαδικασία, αν έγινε, και όχι οι γενικές διατάξεις του νόμου 3213/2003 ή όποιων υπουργικών αποφάσεων, θέτει σε τάξη το όλο πρόβλημα ως προς τις ημερομηνίες της διάστασης και της επανένωσης του ζεύγους. Διαφορετικά, οι παραπάνω ημερομηνίες προσδιορίζονται από τις δηλώσεις, κάθε μορφής, των ενδιαφερομένων.

Κατά δήλωση της κας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η επαναπροσέγγιση του ζεύγους έγινε το 2014. Σύμφωνα με αυτήν και μόνο, ο κος Μητσοτάκης όφειλε να καταθέσει στη δική του δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2014 και τα στοιχεία της συζύγου, κάτι που δεν το έκανε. Η επίμαχη δήλωση κατατέθηκε στις 30-12-2015, δηλαδή τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την επανένωση της οικογένειας με μόνο τα στοιχεία του αρχηγού της Ν.Δ.

Επίσης, το 2016, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε Αρχηγός Πολιτικού Κόμματος στις 10 Ιανουαρίου του ιδίου έτους, είχε υποχρέωση εντός προθεσμίας 90 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, να καταθέσει δήλωση «πόθεν έσχες», στην οποία όφειλε να συμπεριλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της εδώ και μιας χρόνιας πλέον συζύγου του. Οι απόψεις που προβάλλει περί μη υποχρέωσης κατάθεσης είναι εσφαλμένες.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι όποιες βεβιασμένες δηλώσεις θεατρινίστικης μορφής βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλλον άστοχες μπορούν να θεωρηθούν.

 

*Δημοσιεύθηκε στην «ΑΥΓΗ» Σάββατο 18/2/2017