Εισαγγελικός έλεγχος στις εισπρακτικές εταιρείες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέα εισαγγελική έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια. Το δρόμο βέβαια τον άνοιξε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος με αναφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την παραβίαση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας από τις τράπεζας. Η αναφορά διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος τη διαβίβασε στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε έρευνα, την οποία ανέθεσε στην ΙΑ’ Πταισματοδίκη.

Η νέα εισαγγελική έρευνα διατάχτηκε για τον τρόπο λειτουργίας εισπρακτικών εταιρειών και funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια. Φυσικά και είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη. Αλλά θα έπρεπε να διερευνηθεί και ο ρόλος, ή μάλλον, οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, που ενώ θα έπρεπε να ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, οι οποίες συνεργάζονται με funds και εισπρακτικές εταιρείες, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα. Κι αυτό, όταν δεν κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την ασυδοσία των τραπεζών.

Η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε αργά, αλλά ήρθε. Παρά τις εκατοντάδες καταγγελίες του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για τον ανεξέλεγκτο τρόπο δράσης τραπεζών, funds και εισπρακτικών εταιρειών. Ήρθε μετά από την αποκάλυψη της εφημερίδας του Documento σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση εταιρειών που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια τραπεζών και λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου νόμου, δηλαδή χωρίς άδεια και χωρίς να φορολογούνται τα δυσθεώρητα έσοδά τους., αλλά και για τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο να διακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιων προσώπων στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σε εισπρακτικές εταιρείες και funds τα οποία αναθέτουν σε δικηγορικά γραφεία να συλλέξουν οφειλές δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν να εξεταστούν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, άλλα και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μετά την αποκάλυψη για συγκεκριμένο fund, το οποίο αποκομίζει έσοδα και κέρδη από δάνεια που έχει αγοράσει στην Ελλάδα, αλλά έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχής στην οποία είναι επικεφαλής ο Γ.Πιτσιλής, υποστήριζαν ότι το εν λόγω fund δραστηριοποιήθηκε προτού ισχύσει ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια. Τη στιγμή όμως που, όπως έχει γίνει γνωστό, ο νέος νόμος ισχύει για όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως του πότε αγόρασαν τα δάνεια ή πού εδρεύουν.

 

«Νόμιμη» φοροαποφυγή;

Οπως τονίζεται στα επίμαχα δημοσιεύματα, «για να κατανοήσει κάποιος τη “νόμιμη” φοροαποφυγή, με τις ευλογίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εταιρεία Zeus Recovery Fund SA (σ.σ.: τον τρόπο λειτουργίας της αποκάλυψε το Documento) αγόρασε δάνεια αξίας 733 εκατ. ευρώ πληρώνοντας μόλις 47,3 εκατ. ευρώ. Ζητάει από τους δανειολήπτες 440 εκατ. ευρώ, χαρίζοντας (κουρεύοντας) το υπόλοιπο 40%. Χονδρικά, δηλαδή, το fund πάει για έσοδα 392,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή 440 εκατ. ευρώ που διεκδικεί, μείον 47,3 εκατ. ευρώ και μείον τα όποια έξοδα) ή 8,29 φορές το κεφάλαιο των 47,3 εκατ. ευρώ που έδωσε για να τα αγοράσει».

Το εν λόγω fund δεν έχει ούτε έδρα ούτε υποκατάστημα στην Ελλάδα, ούτε και άδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Διαθέτει μια ιστοσελίδα για να δηλώσει ότι δραστηριοποιείται στη χώρα μας, η οποία δεν είναι ενεργή. Σε κρούση που κάναμε στην Τράπεζα της Ελλάδος μας είπαν ότι ούτε η εταιρεία ούτε ο εδώ εκπρόσωπός της έχουν τέτοια άδεια.

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι το Zeus Recovery Fund S.A. (ZRF) είναι μια εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ειδικεύεται στη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων χρέους.

Αθροιστικά η Zeus Recovery Fund αγόρασε δάνεια ονομαστικής αξίας 733 εκατ. ευρώ με τίμημα 47,4 εκατ. ευρώ ή 6,4% του συνόλου από τις τράπεζες Eurobank, Alpha Bank και Εθνική. Τα περισσότερα δάνεια τα αγόρασε από τη Eurobank, με την οποία συνεργάζεται ακόμη και διατηρεί λογαριασμό (στον οποίο κατευθύνει τους δανειολήπτες να καταθέτουν χρήματα).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα στεγαστικά δάνεια αγοράστηκαν σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα, δηλαδή στο 36,34% της ονομαστικής αξίας τους, γιατί συνοδεύονται από εγγυήσεις, που είναι τα σπίτια. Τα υπόλοιπα είναι καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις και γι’ αυτό αγοράστηκαν σε τιμές που αναλογούν σε ποσοστά 3,94%, 5%

και 10% της ονομαστικής αξίας τους. Συνολικά τα καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας 692 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν αντί 22,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 3,25% της αξίας τους!

Επωφελές «κούρεμα»

Το Zeus Recovery Fund S.A. στέλνει σε πελάτες των ελληνικών τραπεζών προτάσεις ρύθμισης οφειλών για δάνεια, τα οποία είναι «κόκκινα» εδώ και αρκετά χρόνια. Τις προτάσεις υπογράφει ως εκπρόσωπος ο δικηγόρος Κάρολος Χανικιάν. Αφορούν καταναλωτικά δάνεια ή ανεξόφλητα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών και εμπεριέχουν «κούρεμα» της οφειλής που φθάνει το 40%.

Αν και το ποσοστό φαίνεται μεγάλο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού η ZRF αγόρασε τα δάνεια μόλις στο 3,25% της αξίας τους ενώ ζητάει πίσω το 60% της αξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι με κόστος μόλις 22,5 εκατ. ευρώ (το 3,25% δανείων ονομαστικής αξίας 692 εκατ. ευρώ) διεκδικεί 415 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιδιώκει τεράστιο κέρδος, το οποίο φορολογείται με το ευνοϊκό καθεστώς των funds στο Λουξεμβούργο!

Καμία ενημέρωση από τις τράπεζες

Σύμφωνα με νομικό εκπρόσωπο οφειλετών, εκτός από το καθεστώς λειτουργίας του fund, που συνοδεύεται από αναπάντητα ερωτήματα, ούτε οι τράπεζες ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι πούλησαν τα προσωπικά δεδομένα τους σε τρίτους.

60 %της αξίας των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων που απέκτησε ζητάει το fund, σχεδόν 20πλάσια από την τιμή αγοράς τους: στο 3,25% της αξίας

€392,5 εκατ. προκύπτει ως κέρδος για το fund, το οποίο μάλιστα έχει ευνοϊκή φορολόγηση καθότι έχει έδρα στο Λουξεμβούργο Μηδενικά τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, όπως φαίνεται και στο γκράφιτι σε αθηναϊκό δρόμο, λόγω της πρακτικής των εταιρειών να μη φορολογούνται εδώ για τα υπερκέρδη που αποκομίζουν από τα «κόκκινα» δάνεια

Καιρός ήταν να αποδείξει η Δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να είναι η ουρά των τραπεζών. Αλλά δεν είναι μόνο τα funds. Υπάρχουν και άλλα δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες που κάνουν το ίδιο. Και αυτό ο διοικητής της ΤτΕ το γνωρίζει πολύ καλά. Αλλά, σε όλο των κόσμο, ο ρόλος των Κεντρικών τραπεζών είναι να έχουν την εποπτεία των τραπεζών. Ενώ, εδώ στην Ελλάδα η ΤτΕ έχει συμβουλευτικό σκοπό. Ναι, το ακούσαμε κι αυτό από τον κ.Στουρνάρα. Γι αυτό  και ζητάει το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Για να σώσει το εαυτό του.