Αριστείδης Φωκάς- Ανασφάλιστοι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αν και πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους

fokas-nea-foto

Όμηροι παλαιότερων οφειλών τους στον Ο.Α.Ε.Ε. παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αν και καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.

Με ερώτηση του στην αρμόδια Υπουργό κ. Αχτσιόγλου ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς καταγγέλλει πως σε ελεύθερους επαγγελματίες που άρχισαν να καταβάλλουν και πάλι τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους μέσα στο 2017 δεν χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, και αυτό γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις παλαιότερες οφειλές τους. Οφειλές, που όπως υπενθυμίζει ο κ. Φωκάς, τοκίζονταν ακόμη και με 40% για χρέη πριν το 2009.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημειώνει: «Είχε πολυδιαφημιστεί από τα κυβερνητικά στελέχη η εξαγγελία του κυρίου Τσίπρα από βήματος ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, πως από 1/1/17 παγώνουν οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι 31/12/16 ώστε να δοθούν πολύτιμες ανάσες σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Δυστυχώς, και η υπόσχεση αυτή έμεινε στα λόγια, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες να παραμένουν δέσμιοι των οφειλών τους και να μην μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, παρά το γεγονός πως είναι συνεπείς στις τρέχουσες εισφορές τους. Πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της αδικίας αυτής, μη σφίγγετε άλλο τη θηλιά, σταματήστε να αντιμετωπίζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες ως εγκληματίες, αφήστε τους επαναστατικούς Θούριους και δώστε λύσεις. Τώρα.»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε εκτός ρύθμισης οφειλέτες του πρώην Ο.Α.Ε.Ε.

 

Με την εφαρμογή του νόμου 4387/2016, από 1/1/2017 το 75% περίπου των ασφαλισμένων στα πρώην Ταμεία ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ έχει μείωση στις ασφαλιστικές του εισφορές, της τάξης του 40% κατά μέσο όρο. Η ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των ελευθέρων επαγγελματιών για αναλογικότητα των ασφαλιστικών τους εισφορών επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να ξεκινήσουν μετά από πολύν καιρό να καταβάλλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό ωστόσο, και παρά την ενοποίηση των Ταμείων, δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους προερχόμενους από τον ΟΑΕΕ, καθώς οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν όμηροι των χρεών τους στον ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να ρυθμίσουν σε δώδεκα μόνο μηνιαίες δόσεις και που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας μιας αφόρητης υποχρεωτικής μηνιαίας εισφοράς και τελών καθυστέρησης που υπολογίζονται με επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 40% για οφειλές πριν από το 2009.

Επειδή ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στα εγκαίνια της ΔΕΘ πως «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του», κάνοντας λόγο για «ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» και μιλώντας για ασφαλιστικές εισφορές που προέκυπταν «αυθαίρετα» πριν την 1.1.2017.

Επειδή δεν είναι δυνατόν όποιος οφείλει στον ΟΑΕΕ να υποχρεώνεται να πληρώνει για κάτι χωρίς να του παρέχεται (Υγειονομική Περίθαλψη).

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Θα μεριμνήσει ώστε να χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν ρυθμισθεί, εφόσον καταβάλλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές;