Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων

kopela-astinomikos

Η Ελληνική Αστυνομία κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως 17 Μαρτίου 2017 συμμετείχε στην κοινή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ECLIPSE II», για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων.

Η επιχείρηση διεξήχθη με πρωτοβουλία του Κέντρου Επιβολής του Νόμου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SELEC) και συμμετείχαν τόσο τα κράτη μέλη του συγκεκριμένου Κέντρου (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, πΓΔΜ, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία) όσο και οι εταίροι του.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην Κοινή Αστυνομική Επιχείρηση, διεξάγοντας εντατικούς ελέγχους στα συνοριακά σημεία και το εσωτερικό της χώρας, εστιάζοντας κυρίως σε μέσα μεταφοράς και διακίνησης των καπνικών προϊόντων.

 

Από τους 6.104 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε όλη την Ελληνική επικράτεια, βεβαιώθηκαν 96 παραβάσεις, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 656.426 τεμάχια τσιγάρων και (478) κιλά περίπου καπνού.

Συνελήφθησαν συνολικά 100 άτομα, εκ των οποίων 39 ημεδαποί και 61 αλλοδαποί, πολίτες Αλβανίας, Αρμενίας, Βουλγαρίας, Μαρόκου, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ρουμανίας, Ρωσίας και Σλοβακίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης 45χρονου ημεδαπού από Αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, καθώς διαπιστώθηκε να μεταφέρει συνολικά (400) κιλά κατεργασμένου λαθραίου καπνού.