Έκλεισε η συμφωνία- μετράμε τις ζημιές

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ ALEXANDROS MPELTES

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ ALEXANDROS MPELTES

Δυσβάσταχτα είναι τα μέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες και περιλαμβάνονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, που έκλεισε την Πρωτομαγιά! Η… “ζημιά” υπολογίζεται σε 3,8 δισ. ευρώ, για το 2018, 2019 και 2020 και θα βαρύνει τους πάντες, αλλά θα είναι πιο οδυνηρή για τους συνταξιούχους, λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ενώ η μείωση του αφορολογήτου θα πλήξει τους μισθωτούς, ακόμη και αυτούς που εισπράττουν 600 ευρώ το μήνα!
Ειδικοί υπολογίζουν ότι τα νέα μέτρα θα κοστίσουν ενάμιση έως δύο μισθούς το χρόνο στους μισθωτούς και μία έως δύο συντάξεις στους συνταξιούχους! Παράλληλα συμφωνήθηκε σειρά μέτρων, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για τη σύθμιση δανείων, οι ομαδικές απολύσεις, η πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείων και άλλα.

Το αφορολόγητο
Το 2020 και εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασματο αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα όρια και θα φτάσει σε 5.600 ευρώ έως 6.700 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, κάτι που θα συμπαρασύρει όλες τις φορολογικές κλίμακες αυξάνοντας τον φόρο εισοδήματος κλιμακωτά για όλους!

Το μαχαίρι στις συντάξεις
Όπως γράφει σήμερα η “Καθημερινή” ανατροπές σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους περιλαμβάνει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές όπως «κλείδωσε» τα ξημερώματα της Τρίτης. Μάλιστα, οι μειώσεις στις συντάξεις για κάποιες κατηγορίες κυρίως χαμηλοσυνταξιούχων θα είναι οι μεγαλύτερες από… καταβολής μνημονίων, ενώ αυξάνονται εκ νέου και οι εισφορές 1,4 εκατομμυρίων ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι περικοπές συντάξεων θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019, σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, θα ανέρχονται κατ’ ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές». Οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 για τις επικουρικές, ενώ το μαχαίρι πέφτει ακόμη και στις πολύ χαμηλές συντάξεις. Μάλιστα, ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον 2 συντάξεων, ανατρέποντας την προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές σήμερα 1.044 ευρώ λαμβάνει ετησίως, μετά φόρων και εισφορών,11.086 ευρώ. Το 2019, από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς θα χάσει 128 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 916 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 10.992 ευρώ). Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.023 ευρώ και οι συντάξιμες αποδοχές του (μετά φόρων και εισφορών) θα διαμορφωθούν στα 9.309 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, θα χάσει σχεδόν δύο συντάξεις (1.777 ευρώ).
Το πλαφόν στις περικοπές ορίστηκε τελικά στο 18% και όχι στο 22%, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο της συμφωνίας. Στο «κάδρο» μπήκαν και οι επικουρικές για να βγει ο λογαριασμός (1% του ΑΕΠ) και να μην χάσουν οι κύριες το σύνολο της προσωπικής τους διαφοράς (έως και 39%). Μάλιστα, περίπου 100.000 συνταξιούχοι χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική. Οι 60.000 από αυτούς θα χάσουν τα περισσότερα, καθώς είναι εκείνοι που, παρ’ ότι έχουν προσωπικές διαφορές, διασώθηκαν από τις περικοπές του περασμένου καλοκαιριού. Βάσει των πρώτων πληροφοριών, το όριο προστασίας των επικουρικών συντάξεων από τις περικοπές του 2016, ήτοι τα 1.300 ευρώ από άθροισμα κύριων και επικουρικών, θα καταργηθεί και θα τεθεί πλαφόν στις μειώσεις των συντάξεων με προσωπικές διαφορές το 18%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις περίπου 1,1 εκατ. κύριες συντάξεις για τις οποίες θα προκύψουν προσωπικές διαφορές.

Πανηγυρίζει η Αυγή
Σύμφωνα με τη σημερινή Αυγή, η συμφωνία αποτελεί το εισιτήριο που πρέπει να καταβληθεί για να ανοίξει η πόρτα επαναφοράς σε μια περίοδο χωρίς Μνημόνια και διεθνή επιτροπεία. Όπως τονίζει η κυβερνητική εφημερίδα, “μέχρι το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος δεν προβλέπονται νέα περιοριστικά μέτρα και όσα προβλέπονται για το 2019 και το 2020 συνοδεύονται από δημοσιονομικά ισοδύναμα αντίμετρα με κοινωνικό πρόσημο. Ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση του Χρηματιστηρίου και των αποδόσεων των ομολόγων, με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν την ποσοτική χαλάρωση και τις ρυθμίσεις για το χρέος για να αποσύρουν και τις όποιες… υποσημειώσεις”.

Τα αντίμετρα
Με νον πέιπερ το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιοποίησε τη λίστα των αντίμετρών, δηλαδή των θετικών μέτρων, που περιλαμβάνουν ενίσχυση των ανθρώπων που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και φοροαπαλλαγές.
Η Νέα Δημοκρατία
«Η Κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί να ζει σε ένα δικό της παράλληλο κόσμο», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή 4ο μνημόνιο.

«Το χειρότερο όλων, με τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, χωρίς να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας. Μειώνει κατά 18% τις συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο κάτω από τα 5.900 ευρώ. Και θέλει να συνεχίσουν οι Έλληνες να ανέχονται τα ψέματά της με τα περίφημα δήθεν αντίμετρα. Αυτά που για να ενεργοποιηθούν χρειάζονται πλεονάσματα απλησίαστα, ακόμη και με τη σκληρή υπερφορολόγηση που επιβάλλει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, καμία συνενοχή», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Χαιρετίζει ο Τόμσεν
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πόουλ Τόμσεν. Ο κ. Τόμσεν ζήτησε στη συνέχει “αξιόπιστη στρατηγική για τον τρόπο με το οποίο θα επιτευχτεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”.
Ο Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Ταμείο «καλωσορίζει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα επιτρέψει τη δημοσιονομική πολιτική να γίνει πιο φιλική στην ανάπτυξη».