Μνημόνια ες αεί

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ευρώπη οσονούπω αλλάζει. Μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνουν τεράστιες αλλαγές, οι οποίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη χώρα, τις τράπεζες, την οικονομία και, φυσικά, όλους τους πολίτες. Κυρίως όμως τους μη έχοντες. Αυτούς που προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν.

Το γιατί είναι απλό και πολύ λογικό. Μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να έχουμε μια νέα ΟΝΕ, ένα πιο ευρωπαϊκό ευρώ, και μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Αλλά αυτοί οι νέοι θεσμοί, θα θέλουν να αποδείξουν ότι ορθώς μετεξελίχθηκαν. Και γι αυτό, οι υπεύθυνοί τους, αλλά οι δανειστές μας, θα θελήσουν να παρουσιάσουν αποτελέσματα.

Η Ελλάδα θα γίνει και πάλι πειραματόζωο για να δοκιμαστούν οι νέες συνταγές και οικονομικές πολιτικές και οι νέοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης. Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές θα είναι εξαιρετικά αυστηροί, ενδεχομένως και πιο αυστηροί από τον κ. Τόμσεν, σε ζητήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν θα ανεχθούν, σε καμία περίπτωση, εκτροχιασμό ή αναίρεση οιουδήποτε μέρους του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οποίον και σημαίνει ότι έρχονται πιο δύσκολες μέρες. Ότι αν η κυβέρνηση θελήσει να κάνει παροχές, οι θεσμοί θα βάλουν  φρένο. Οπότε, μπορεί τον ερχόμενο Αύγουστο να βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά είναι παραπάνω ότι θα μπούμε σε νέο πρόγραμμα εποπτείας.

Και ποιο είναι το μέλλον των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών; Ο Γιάννης Στουρνάρας διαλαλεί ότι η Τράπεζα Ελλάδος δεν θα επιτρέψει ισοπέδωση του ελληνικού τραπεζικού  συστήματος. Αυτό που θέλουν οι αγορές είναι ότι χρειάζεται είναι μια τράπεζα που θα διαχειριστεί τις ζημίες του συστήματος (bad bank). Αρκεί, λένε, να βάλει η κυβέρνηση 10 δισ. (που θα τα πάρει από το μνημόνιο), να προικοδοτήσουν οι τράπεζες άλλα 10 δισ..

Αλλά από πού θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα οι τράπεζες; Μήπως θα προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων; Γιατί όχι; Ποιος θα βρεθεί να τους σταματήσει; Έτσι κι αλλιώς, εδώ θυσιάζονται γενιές ολόκληρες με σκοπό, όχι να σωθεί η χώρα και η οικονομία, αλλά να σωθούν οι τράπεζες. Οι τραπεζίτες αποφασίζουν και διατάσσουν. Και οι κυβερνήσεις εκτελούν διαταγάς