Αγκαλιά με τους τραπεζίτες το πολιτικό σύστημα

 

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων αποτελεί πλέον ένα θέμα που δεν αγγίζει κανένας πολιτικός, αλλά ούτε δημοσιογράφος. Προσπαθούν όλοι να το ξεχάσουν, ή μάλλον να κάνουν τον ελληνικό λαό και τους δανειολήπτες να το ξεχάσουν. Σα να μην έγινε ποτέ. Σα να μη χάθηκαν ποτέ εκατομμύρια ευρώ σε κολλητούς επιχειρηματίες, μεγαλοεκδότες, μεγαλοκαναλάρχες, αλλά και κόμματα. Εκατομμύρια που τώρα καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Αυτός που πληρώνει κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ, εφορία, αλλά και υπέρογκη φορολογία σε κάθε είδους αγαθό και υπηρεσία που έχουν ανάγκη. Και λογικό είναι άλλωστε να μην υπάρχει ούτε καν ένας βουλευτής που θα ανακινήσει και θα ερευνήσει το τεράστιο θέμα των θαλασσοδανείων. Γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει πάνω από 200 εκ. ευρώ και δεν έχουν επιστρέψει ούτε σεντς, ενώ και τα άλλα κόμματα θα χρειαστούν δανεικά για τις επόμενες εκλογές. Για να στήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές θα χρειαστούν ζεστό χρήμα για τον προσωπικό τους προεκλογικό αγώνα. Και βέβαια, πάντα με ευνοϊκούς όρους.

Την απόδειξη την προσφέρει απλόχερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με εκπροσώπους πιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή με τους τραπεζίτες. Και όπως διαβάζουμε, στη συνάντηση ο Κ.Μητσοτάκης διαμήνυσε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ανεχθούν φαινόμενα επιχειρηματιών, οι οποίοι αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπήσουν και έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Η θέση αυτή έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης έκανε σχετική ανάρτηση στο τουίτερ.

Ο Κυριάκος άργησε περί τα 10 χρόνια να τοποθετηθεί επί επιχειρηματιών του είδους αυτού και τραπεζιτών που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και δεν πείθει γιατί κάποιοι από τον περίγυρο μυρίζουν μυρωδιές βόθρου. Εμείς θα προσθέσουμε ότι πολλοί είναι αυτοί, όχι μόνο στο περιβάλλον του Κυριάκου, αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Επιπλέον, οι περισσότεροι τραπεζίτες από αυτούς που συνάντησε ο Κ.Μητσοτάκης ήταν μέρος αυτού του παιχνιδιού. Ορισμένοι μάλιστα από τους τραπεζίτες, λέγεται ότι, έβαλαν τις τράπεζες να δώσουν μπόνους στους εαυτούς τους για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν προεξοφλώντας και μελλοντική παροχή υπηρεσιών ενώ φυγάδευσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για άλφα-άλφα επιδόσεις, τις οποίες ο Κυριάκος οφείλει να γνωρίζει.

Α, επίσης μπορεί να ρωτήσει την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη για τέτοιες περιπτώσεις απατεώνων τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να διερευνήσει εάν η εταιρεία PQH (στην οποία η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε την συλλογή απαιτήσεων των υπό εκκαθάριση τραπεζών και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων) γνωρίζει ποιοί επιχειρηματίες κάνουν προσφορές για την αγορά στοιχείων ενεργητικού, που πουλάει. Θα μάθει πολλά.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κανένας από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα δεν αγγίζει το θέμα των θαλασσοδανείων. Κανένας δεν αγγίζει τις τράπεζες για τις παρανομίες που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν. Αν πρόκειται όμως για κάποιον ταλαιπωρημένο και άνεργο δανειολήπτη, πέφτουν όλοι πάνω του και τον κατηγορούν ότι αυτός κι άλλοι σαν αυτόν καταχρέωσαν τις τράπεζες και τις οδήγησαν σε μαρασμό.