Σε ποιους διέγραψαν οι τράπεζες δάνεια ύψους 3,3 δις ευρώ;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι δανειστές της χώρας και μαθαίνουμε κάποια πράγματα και κάποιες κινήσεις που κάνουν οι τραπεζίτες στα κρυφά για να προστατέψουν τους φίλους τους. Όλους αυτούς τους μεγαλοκαρχαρίες που τόσα χρόνια έπαιρναν δάνεια χωρίς καμία να δίνουν ή να τους ζητείται από τις τράπεζες καμία απολύτως εγγύηση.

Τι μάθαμε εσχάτως και εντελώς ξαφνικά από τους δανειστές; Ότι από τις αρχές του έτους το μοντέλο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βασίστηκε στις διαγραφές δανείων που έφθασαν τα 3,3 δις. ευρώ, τακτική η οποία – όπως λένε οι ίδιοι δανειστές – δεν θα πρέπει να συνεχιστεί. Δηλαδή, οι τραπεζίτες, μέσα σε μόλις 9 μήνες, διέγραψαν δάνεια ύψους 3,3 δις ευρώ, χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν. Εντελώς κρυφά και εντελώς μυστικά. Κάτι που ενόχλησε τους δανειστές ως μέθοδος μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, γιατί, όπως λένε οι ίδιοι, η τακτική αυτή δεν απέδωσε. Και τι ζητάνε; Να προχωρήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μπει στ’ αυλάκι το νερό της μείωσης των κόκκινων δανείων. Αλλά για να γίνει αυτό, απαιτούν να γίνονται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι το τέλος του έτους. Και κάτι ακόμα που μάθαμε από τους δανειστές, είναι ότι ο προγραμματισμός ήταν για 5.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους!!!

Όπως μαθαίνουμε, οι δανειστές πιέζουν τους τραπεζίτες για να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 1.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι τέλος του 2017, ώστε – όπως επισημαίνουν – να μπει ένα φρένο στις διαγραφές δανείων και να πιαστούν οι στόχοι της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και επίσης, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από την καθυστέρηση εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, όπως το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. Μπενουά Κερέ, όσο και οι τεχνοκράτες των τεχνικών κλιμακίων στις επαφές τους με τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι από τις αρχές του έτους το μοντέλο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βασίστηκε στις διαγραφές δανείων που έφθασαν τα 3,3 δις. ευρώ, τακτική για η οποία δεν θα πρέπει να συνεχιστεί. Γι’ αυτό και ζήτησαν να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους δανειολήπτες.

Ως εκ τούτου, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι πωλήσεις δανείων μπορεί να φτάσουν τα 10 δις. ευρώ από 7,4 δις. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος των τραπεζών.

Εξάλλου, καθυστερήσεις διαπιστώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία «σκανάρουν» από τη Δευτέρα το πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προσθέτοντας έτσι ακόμη έναν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο που ετοιμάζεται για την αξιολόγηση.

«Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο μεγάλες θα αποδειχθούν αυτές οι καθυστερήσεις» σημειώνουν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, την ώρα που ο σχεδιασμός των τραπεζών για τουλάχιστον 5.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει πάει περίπατο. Επί της ουσίας, είναι ζήτημα αν θα ξεπεραστούν τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με τον συντονισμό των τραπεζών, έτσι ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον ο στόχος για 1.000 πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αρχίσουν άμεσα, ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας αλλά μέχρι να «συντονιστούν» οι τράπεζες στην κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο μήνες γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσφορία των δανειστών.

Ποιοι είναι λοιπόν όλοι αυτοί στους οποίους οι τράπεζες διέγραψαν δάνεια ύψους 3,3 δις ευρώ μόνο μέσα στους 9 τελευταίους μήνες; Σε πόσους άλλους διέγραψαν δάνεια και σε τι ύψος τα τελευταία χρόνια οι τραπεζίτες; Θα απαντήσει κανείς; Θα το ερευνήσει κανείς; Θα ευαισθητοποιηθεί κανένας εισαγγελέας ή δικαστής, οι οποίοι δείχνουν τεράστια ευαισθησία, αλλά και ταχύτητα ανταπόκρισης μόλις θιγεί κάποιο από τα κεκτημένα τους;

Και επίσης υπάρχει ακόμη ένα θέμα που προκύπτει από τις ανακοινώσεις των δανειστών. Οι δανειστές κάνουν λόγο για διαγραφές δανείων. Αλλά οι δανειολήπτες δεν ζητούν διαγραφή των δανείων τους. Ζητούν εκκαθάριση των οφειλών τους από τους παράνομους όρους που έχουν όλες οι δανειακές συμβάσεις, να τους δοθεί η ευκαιρία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, να σώσουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους από τις τράπεζες και τα distress funds και βεβαίως, να πάνε φυλακή όσοι ευθύνονται για όλες τις παρατυπίες και τις παρανομίες των τραπεζών, που εξαπάτησαν χιλιάδες δανειολήπτες.