Πάγωμα στη διανομή των Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων

kefalidou

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας μαζί με άλλους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τη διακοπή διανομής των Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων λόγω των πρωτοφανών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους εκδότες τους. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τον τρόπο αλλά και το χρόνο αποπληρωμής τους.

«Η ερώτηση κατατέθηκε παράλληλα με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες τόσο των φοιτητικών συλλόγων, όσο και του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων. Δυστυχώς, η δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν αρκεί. Από ευχολόγια έχουμε χορτάσει πια! Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έχουν εκτοξευθεί στα 6 δις Ευρώ, ενώ αποτελεί ακόμη ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για το οποίο η κυβέρνηση έχει πάρει κίτρινη κάρτα από τους Θεσμούς εν όψει της τρίτης αξιολόγησης», τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων στην έκτακτη Γενική Συνέλευσή του αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) την αναστολή διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, επειδή το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του προς τους εκδότες. Επίσης, σε ανακοίνωσή τους οι εκδότες τονίζουν την ανάγκη αλλαγής της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου αν για την αποπληρωμή των 12 εκατομμυρίων Ευρώ (απαιτήθηκε διάστημα 10 μηνών, ευλόγως για την αποπληρωμή της έως τώρα οφειλής ύψους 55 εκατομμυρίων Ευρώ θα απαιτηθούν 4 έτη (!!!).
Κάπως έτσι ‘δημιουργεί’ τα πλεονάσματα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!