Οι τραπεζίτες θέλουν και την κύρια κατοικία των δανειοληπτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η νέα οδηγία της ΕΚΤ για τα stress test τον Φεβρουάριο στις ελληνικές τράπεζες, έχει κάνει τους τραπεζίτες να ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποφύγουν κάθε έλεγχο που μπορεί να βγάλει τα άπλυτά τους στη φόρα. Τις παρανομίες και τις παρατυπίες τους που έφεραν το τραπεζικό σύστημα εδώ που βρίσκεται σήμερα. Και για το λόγο αυτό, θέλουν να βάλουν στο χέρι μέχρι και τν κύρια κατοικία των δανειοληπτών. Τώρα που η ΕΚΤ τους έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό και η εκπαραθύρωσή τους από τις διοικήσεις των τραπεζών βρίσκεται όλο και πιο κοντά, οι τραπεζίτες θέτουν θέμα τροποποίησης του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την κύρια κατοικία μέχρι τις 31.12.2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που έχουν με το υπουργείο Οικονομίας, οι τράπεζες θέτουν το ζήτημα της προστασίας που παρέχει ο νόμος άπαξ και υποβληθεί η αίτηση ένταξης. Και προσπαθούν να πείσουν ότι ο νόμος Κατσέλη αποτελεί άσυλο για στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι για τους αδύναμους δανειολήπτες. Γι αυτό το λόγο θέτουν το ζήτημα της προστασίας που παρέχει ο νόμος, άπαξ και υποβληθεί η αίτηση ένταξης. Από το στάδιο αυτό και μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση του δανειολήπτη, καθίσταται αδύνατη για τις τράπεζες η επιβολή οποιουδήποτε μέσου είσπραξης της οφειλής, βάζοντας στο «απυρόβλητο» τον δανειολήπτη, ανεξαρτήτως της πραγματικής αδυναμίας του να εξυπηρετήσει το χρέος του. Και όπως μαθαίνουμε, οι τράπεζες πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις «βελτιώσεις» στον νόμο, στα τέλη του μήνα.

Οι τράπεζες ζήτησαν ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, η υποβολή της αίτησης για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, να μην προσφέρει το «ακαταδίωκτο» στους οφειλέτες εκείνους που θα κριθεί ότι έχουν την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση για να συνεχίσουν να καταβάλλουν δόσεις του δανείου τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους. Και αυτό, διότι με την ισχύουσα πρακτική του νόμου, όπως υποστηρίζουν, οι καταβολές αναστέλλονται επί χρόνια μέχρι να υπάρξει η δικαστική απόφαση για την αίτηση του δανειολήπτη, σωρεύοντας επιπλέον μη εξυπηρετούμενο χρέος στις τράπεζες. Σημειώνεται, πάντως, ότι στα δικαστήρια απορρίπτονται οι 4 στις 10 αιτήσεις που υποβάλλονται για ένταξη στον νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες πρότειναν ο «φραγμός» στους αιτούντες την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη να μπει με την αρωγή της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και αυτό διότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού έχει τις υποδομές για την παροχή όλων των στοιχείων σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών που εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νόμου.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι προς την κατεύθυνση της απομόνωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών του νόμου Κατσέλη θα βοηθήσει και η επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων. Γενικά, στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στον νόμο ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός των αιτήσεων να έχει μειωθεί, από 150.000 σήμερα, σε λιγότερες από 30.000.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη βρίσκονται δάνεια 20 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου των «κόκκινων» δανείων. Αυτά είναι σε αναλογία 95% καταναλωτικά και στεγαστικά και το υπόλοιπο 5% μικρά επαγγελματικά. Μέσα σε αυτά τα 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, δάνεια ύψους 5 δισ. αφορούν δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και δεν το πράττουν εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο προστασίας που παρέχει ο νόμος.

Η ΤτΕ, στην τελευταία έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, επεσήμανε ως αξιοσημείωτο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία και το οποίο ανέρχεται στο 15% του συνόλου των χαρτοφυλακίων. Στο δε στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, το ποσοστό ξεπερνά το 30%.
Οι βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (3869/2010) που αναθεωρήθηκε με τον ν. 4336/2015 (ν. Σταθάκη) θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει στο τέλος του 2018, εκτιμάται ότι συζήτηση για τυχόν παράταση μπορεί να υπάρξει κοντά στη λήξη της προθεσμίας και όχι νωρίτερα.

Τώρα λοιπόν, θέλουν και κατάργηση του νόμου Κατσέλη οι τραπεζίτες. Του μοναδικού νόμου που προστατεύει την κύρια κατοικία των δανειοληπτών από τα νύχια τους. Γιατί υποστηρίζουν ότι ο νόμος Κατσέλη παρέχει άσυλο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αλλά τι έκαναν μέχρι σήμερα οι τραπεζίτες για να πιάσουν αυτούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές; Μήπως τόσα χρόνια δεν ήξεραν ποιοι είναι; Κι ας τους πιστέψουμε ότι κάποιοι βρήκαν άσυλο στο νόμο Κατσέλη. Κάποιοι. Όχι όλοι. Τι έκαναν λοιπόν με όσους δεν εντάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη; Τους αναζήτησαν; Τους βρήκαν; Τους έβαλαν να πληρώσουν; Ή μήπως δεν έκαναν απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια; Ή μήπως αυτοί που βρήκαν, ήταν φίλοι τους που τους μοίραζαν τόσα χρόνια δανεικά κι αγύριστα, χωρίς καν να τα ζητήσουν ποτέ;
Και τώρα τους φταίει ο νόμος Κατσέλη.