Γ. Σαρίδης: Η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντάει στη Βουλή

saridis

Για την τακτική της κυβέρνησης να αποφεύγει να απαντάει σε κάθε είδους ερωτήσεις στη Βουλή, μίλησε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

Ο βουλευτής είπε πως οι υπουργοί επικαλούνται φόρτο και εργασίας και αποφεύγουν να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, τόνισε ο κ. Σαρίδης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μάλλον, κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της ερώτησης του κ. Σαρίδη σχετικά με την εισφορά του νόμου 128/1975, που φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Τσακαλώτο και την κυβέρνηση.

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε, πριν 42 χρόνια, επιβάλλοντας μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός ήταν να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας. Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την πάσης φύσεως πριμοδότηση οποιασδήποτε επιχειρήσεως, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, αλλά η εισφορά του ν. 128/75 ζει και βασιλεύει!
Το οξύμωρο είναι ότι, εφ’ όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει τις επιδοτήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων, τα έσοδα από την συγκεκριμένη εισφορά δεν μπορούν να καταγραφούν στον προϋπολογισμό! Πού πάνε τότε; Τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό «εκτάκτων εσόδων» του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να διοχετευθούν όπου αποφασίσει η Κυβέρνηση!
Η εισφορά του Ν. 128/75 αποτελεί καθαρό χαράτσι το οποίο επιβαρύνει άνευ λόγου και αιτίας το κόστος δανεισμού και το οποίο – κατά πάσα πιθανότητα – συνιστά παράνομη πράξη επενδεδυμένη με τον μανδύα της νομιμότητας.

Ο Γ. Σαρίδης αναφέρθηκε επίσης σε θέματα επικαιρότητας όπως το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η τρίτη αξιολόγηση και η Τουρκική Ένωση Ξάνθης.