Ελένη Χοντολίδου: Λογοτεχνική ανάγνωση στο σχολείο και την κοινωνία

AF N22

Για το συνέδριο που ξεκινά σήμερα με τίτλο: “Λογοτεχνική ανάγνωση στο σχολείο και την κοινωνία” μίλησε η αν. καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελένη Χοντολίδου στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από 4 Τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών) και το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής.

 

Ορισμένα από τα θέματα που θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο είναι: Ρομποτικά και ψηφιακά εργαλεία στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας, Ψηφιακές αναγνωστικές κοινότητες, Ανάγνωση εικόνων και graphic novel, Η ανάγνωση στη δημόσια σφαίρα, Ο ρόλος των εκδοτικών οίκων στη δημιουργία κοινοτήτων αναγνωστών και στη διαμόρφωση αναγνωστικών συμπεριφορών, Τι κάνουν οι αναγνώστες στο διαδίκτυο; Η συμμετοχική φύση της λογοτεχνικής ανάγνωσης στο Facebook, Βιβλιοθήκες και μουσεία, Κινηματογραφικές ταινίες στο μάθημα της λογοτεχνίας: Οι μαθητές μιλούν για την εμπειρία τους, Μορφές βίαςστα λογοτεχνικά κείμενα, Λογοτεχνία και άλλες τέχνες στο σχολείο, Λογοτεχνία και Ιστορία στο σχολείο: Oδιδακτισμός & το έθνος, Ανάγνωση σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα, Η λογοτεχνία στο διαδίκτυο: Από τη Νόρα στα βίπερ Νόρα: Έρωτας και συγκρότηση της έμφυλης ταυτότητας μέσα από αναγνωστικές πρακτικές κ.ά.

 

Προσκεκλημένες ομιλήτριες στο Συνέδριο είναι διακεκριμένες επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της λογοτεχνίας και της διδασκαλίας της, καθώς και του γραμματισμού. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 19:30, και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 13:00, στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕ.Δ.Ε.Α.

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ (ώρες 9:30–14:00), με την Ημερίδα με τίτλο «Προγράμματα Σπουδών: Γενικές αρχές, εφαρμογές των νέων ΠΣ, ο ρόλος των εκπαιδευτικών».

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου και της Ημερίδας είναι ανοιχτές για το κοινό.