Το ΔΝΤ και λοιποί διάβολοι. Ή αλλιώς, κωλοτούμπας το ανάγνωσμα

ΦΩΤΟ: REUTERS/YURI GRIPAS

ΦΩΤΟ: REUTERS/YURI GRIPAS

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον πρωθυπουργό που πήρε το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε, και το μετέτρεψε σε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ». Από κείνη τη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας και η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή του, με τη συνεργασία και την αμέριστη στήριξη του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, έχουν πάρει πίσω όλες τις υποσχέσεις που έδωσαν στον ελληνικό λαό, για τις οποίες τους εξέλεξε, και έχουν κάνει τα εντελώς αντίθετα. Και μεταξύ άλλων το «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που με χίλια δυο τερτίπια και νόμους υπέρ των τραπεζών, μετατράπηκε σε «Κανένα σπίτι στα χέρια δανειολήπτη».

Από τότε πάνε, σημειωτόν η ανάπτυξη, σημειωτόν η αξιολόγηση, σημειωτόν το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν τελικά και τόσο καλά και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι τραπεζίτες βλέπουν εταιρείες να γονατίζουν και νέα δάνεια να κοκκινίζουν. Ένας κλάδος που έχει ενδιαφέρον λόγω ενέχυρων είναι τα ξενοδοχεία. Οι «μεγάλοι» θα περάσουν από τον πάγκο για να βρεθεί κάποια λύση, ενώ όσοι έχουν δάνεια ως 50 εκατ. ευρώ σε καθυστέρηση, θα πουληθούν σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ήταν άλλη μια κωλοτούμπα του Α.Τσίπρα, όπως οι νέες πολλαπλές κωλοτούμπες που έκανε δημοσίως στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Από τον «διαβολικό Τραμπ», το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και το «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ΔΝΤ», ο Α.Τσίπρας πέρασε στις κολακείες προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στην ύψους 2,2 δις ευρώ συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 και στο «Θέλουμε το ΔΝΤ» στο πρόγραμμα. Δηλαδή, τι άλλο πέρα από πολλαπλή κωλοτούμπα μπορούν να χαρακτηριστούν όλα αυτά;

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ…», δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Α.Τσίπρας. Ο οποίος, στις 13.12.2016 είχε κηρύξει πόλεμο στο ΔΝΤ. Και είχε καταφερθεί κατά του Πολ Τόμσεν και του ΔΝΤ. «Τσίπρας κατά Τόμσεν: Ανόητοι τεχνοκράτες! Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της κοινωνικής συνοχής» έγραφαν τότε οι τίτλοι των εφημερίδων. Και οι δηλώσεις του είναι καταγεγραμμένες: https://youtu.be/icCYN_-fIlM.

Αργότερα το ΔΝΤ, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ήταν η ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα φτάσουν το 3,5% μέχρι το 2018 και όχι το ΔΝΤ. Μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στη ΔΕΘ για «Έκρηξη» ανάπτυξης. Ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωνε ότι είχαν συμφωνηθεί νέα μέτρα. Παράλληλα ο κ. Τόμσεν τόνιζε ότι ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% στο οποίο το ταμείο είναι σύμφωνο, δεν βγαίνει χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις και χωρίς νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο και τασσόταν υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Και τώρα, ο Α.Τσίπρας δηλώνει από τις ΗΠΑ ότι: «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Όπως είπε μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings, «η παρουσία του Ταμείου εξασφαλίζει καλύτερες αποφάσεις για το χρέος».

Θα ρωτήσει κανείς: «Υπάρχει πιο χαμηλά απ’αυτό;». Κι όμως υπάρχει. Οι βουλευτές του «Συνασπισμού» χαρακτήριζαν προδότη τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος, μετά την κρίση στα Ίμια, μιλώντας στη Βουλή, ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθειά της. Εκείνοι οι αριστεροί, τώρα μεταλλάχτηκαν σε Συριζαίους και από χθες φαντάζουν ακόμα πιο γελοίοι, καθώς προσπαθούν να στηρίζουν έναν πρωθυπουργό ο οποίος για πρώτη φορά φάνηκε τόσο δουλοπρεπής, ηττημένος, και ταπεινωμένος όπως ήταν ο –εκλεκτός τους- Αλέξης Τσίπρας πλάι στον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Από την κουβέντα του Πλανητάρχη για τα 2,4 δις που θα «ακουμπήσει» η ελληνική πλευρά για την αναβάθμιση των F-16 μέχρι την πανικόβλητη συγγνώμη του Τσίπρα για όσα είχε πει παλιότερα –και μάλιστα με την ανεκδιήγητη φράση: «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική (σ.σ ο αμερικανός πρόεδρος) είναι ορισμένες φορές διαβολικός, αλλά γίνεται για το καλό» (!) παρακολουθήσαμε τον εξευτελισμό ενός πάλαι ποτέ αριστερού που εξακολουθεί να ξεπουλάει τα πάντα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για να παραμείνει στα πράγματα.

Έτσι θα πάει μέχρι τέλος. Ο «αριστερός» και αντιαμερικάνος ΣΥΡΙΖΑ καυχιέται πως ο ηγέτης του φωτογραφίζεται αγκαλιά με τον εκλεκτό της Κου Κλουξ Κλαν. Οι κάποτε πασιφιστές συριζαίοι καμαρώνουν για αγορές όπλων. Κάθε μέρα που περνάει ο Αλέξης και ο όχλος του θα μας υπενθυμίζουν πως, ναι, μπορούν να πέσουν και πιο χαμηλά.