«Ταυτότητα Φύλου: Εξελίξεις και Προβληματισμοί»

Οι αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν με αφορμή το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο επισημαίνουν την ανάγκη για δημόσιες συζητήσεις των θεμάτων της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και του φύλου. Με στόχο την προώθηση αυτού του διαλόγου και την ενθάρρυνση της ευρείας εκτίμησης της διαφορετικότητας, το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University διοργάνωσε στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, ημερίδα με θέμα «Ταυτότητα Φύλου: Εξελίξεις και Προβληματισμοί». Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες και συντόνισε η Δρ. Εύα Φραγκιαδάκη, Διευθύντρια Προγράμματος Ψυχολογίας του Hellenic American College, συναντήθηκαν ψυχολόγοι και ειδικοί σε θέματα δικαίου και ηθικής, για να αναπτύξουν μέσα από τις εισηγήσεις τους ζητήματα όπως η ταυτότητα φύλου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο αυτοκαθορισμός και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα τρανς άτομα. Σκοπός ήταν να συμβάλλουν στο διάλογο και την ευαισθητοποίηση με μια σειρά εισηγήσεων και να δώσουν εναύσματα για συζήτηση.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας ο νομικός Αθανάσιος Καρουζάκης, εξήγησε το νομοσχέδιο και τις εκφάνσεις του μέσα από παραδείγματα για δεδομένα και γεγονότα. Κατόπιν, η ψυχολόγος–ψυχοθεραπεύτρια Κάλλη Χαραλαμπίδημίλησε για την ταυτότητα Φύλου και τις τέσσερις διαστάσεις της Ύπαρξης, προσεγγίζοντας το θέμα του τρανς ανθρώπου μέσα από την υπαρξιακή φαινομενολογική προσέγγιση και αναλύοντας την χρήση των όρων τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη σε ό,τι αφορά στην αποϊατρικοποίηση της διεμφυλικότητας. Στην συνέχεια, η Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, Processwork Hub, Αλεξάνδρα–Αριάδνη  Βασιλείου, παρουσίασε τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτυχθούν ώστε να ευοδωθεί ο διάλογος για  τα θέματα φύλου και σεξουαλικότητας μακριά από στερεότυπα και πολώσεις. Η Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Επιστημονική Υπεύθυνη του 11528-Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης για ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οικογένειες & εκπαιδευτικούς- Δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στις παροχές ψυχικής υγείας σε τρανς ανθρώπους και γενικά σε ανθρώπους, οι οποίοι διερευνούν την ταυτότητα του φύλου τους. Ολοκληρώνοντας τις εισηγήσεις της ημερίδας, ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, μέσα από τον ακαδημαϊκό κόσμο της φιλοσοφίας και της ηθικής, μίλησε για τον αυτοκαθορισμό ως ανθρώπινο και ηθικό δικαίωμα και τη σημασία του να γίνει αυτό πλέον γνωστό και σεβαστό.

 

Με τις εισηγήσεις αυτές ως εναρκτήρια ερεθίσματα, η ημερίδα έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση με τους ομιλητές και το κοινό, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν οι απόψεις, οι γνώμες, οι εμπειρίες, οι παρατηρήσεις και οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων.