Τράπεζες και κόμματα “τρώνε” τα λεφτά του δημοσίου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Λίγες μόνο μέρες έμειναν από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπου οι τράπεζες, η κυβέρνηση και τα ξένα funds θα αρπάζουν τα σπίτια των ανθρώπων για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ. Οι πλειστηριασμοί έρχονται για να πάρουν την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών, αφού προηγουμένως τους έχουν πάρει μέχρι και το τελευταίο σεντ με τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους. Την ίδια στιγμή ουδείς ενοχλεί τις τράπεζες για το φέσι των 45,4 δισεκκατομυρίων ευρώ που έχουν φορέσει στο ελληνικό δημόσιο.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κοστολογεί στα 45,4 δις τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τις τράπεζες, λόγω της ανακεφαλαιοποίησής τους. Και ενώ διατέθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν διασφαλίστηκε αποτελεσματικά ο έλεγχος των ιδιωτικών διοικήσεών τους. Με άλλα λόγια, ενώ ελληνικό δημόσιο έδωσε ένα σκασμό δισεκκατομύρια στις τράπεζες, δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να ελέγξει τις διοικήσεις τους ή ακόμα και να ασκήσει διοίκηση το ίδιο το δημόσιο. Σε αντίθεση δε με τη διεθνή πρακτική, ενώ οι αλλαγές στην μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών το 2013 οδήγησαν σχεδόν στην πλήρη κρατικοποίηση τους, η εξέλιξη αυτή δεν αποτυπώθηκε και στη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων.

Τα 45,4 δις προήλθαν από τα τρία Μνημόνια, όπως διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατέθηκαν στις συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους (συνολικά 31,9 δισ. Ευρώ), ενώ άλλα 13,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των υπολοίπων τραπεζών που έκλεισαν ή απορροφήθηκαν από τις προηγούμενες. Παράλληλα, το ελεγκτικό συνέδριο σημειώνει ότι ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε από κοινού με κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM σε μία τράπεζα, προέκυψαν σοβαρότατες ελλείψεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στις πρακτικές που εφαρμόζονταν στη χορήγηση δανείων, κυρίως στον έλεγχο του κινδύνου που αυτά συνεπάγονταν. Αν η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πάει στον Εισαγγελέα, τότε πολλοί τραπεζίτες θα χάσουν τον ύπνο τους…

Από αυτά τα 45,4 δις που τόσο γενναιόδωρα έδωσε το κράτος στις τράπεζες, ζήτημα είναι αν θα εισπράξει 5,7 δις ή σύμφωνα με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μπορεί να καταφέρει να μαζέψει το πολύ 8,9 δις! Μέχρι στιγμής πάντως το Δημόσιο έχει εισπράξει στο Ταμείο του από το προιόν της εκκαθάρισης ή από την πώληση μετοχών συστημικών τραπεζών μόνο 3,2 δισ. Ευρώ…

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο το ΤΧΣ θα έπρεπε να αξιολογεί τις επιδόσεις των διοικήσεων των τραπεζών, πράγμα το οποίο όχι μόνο δεν κάνει επαρκώς, αλλά αφήνει τις τράπεζες να συνεχίζουν να παρανομούν και να μην τις πιέζει για την επιστροφή των 45,4 δις.

Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες πλουτίζουν με δημόσιο χρήμα και οι πολίτες βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, τα κόμματα εισπράττουν 1.557.000 ευρώ για… έρευνα και επιμόρφωση, μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Φυσικά όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) θα πάρουν κανονικά την κρατική επιχορήγηση, ενώ οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, ο θεός ξέρει πότε και αν θα αποζημιωθούν. Μακάρι να βλέπαμε ένα κόμμα να δώριζε την κρατική του επιχορήγηση στα θύματα τις καταστροφής. Αναλυτικά τα κόμματα θα εισπράξουν από τους φόρους του ελληνικού λαού τα παρακάτω ποσά: ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 510.936,60 ευρώ, η Νέα Δημοκρατία 412.934,80 ευρώ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα-Δημοκρατική Αριστερά) λαμβάνει 103.238,35ευρώ, το ΚΚΕ 112.968,32 ευρώ και το ΠΟΤΑΜΙ 93.537ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο στα ταμεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία μπαίνουν 68.654,61 ευρώ και η Ενωση Κεντρών επιχορηγείται με 65.253,06 ευρώ. Επιπλέον, στην ελιά Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιστοιχεί το ποσό των 19.538,84 ευρώ, ενώ 19.538,82ευρώ καταβάλλονται στους “Ανεξαρτητους Ελληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας, Ανεξάρτητοι Ελληνες-Πάνος Καμμένος”. Η Λαϊκή Ενότητα παίρνει το ποσό των 9.158,82 ευρώ όσα ακριβώς και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός Γ. Καρατζαφέρης(ΛΑΟΣ).

Και μέσα σε όλα έχουμε και την κ. Μιράντα Ξαφά να δηλώνει σε ξένους επενδυτές ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση στις αρχές του 2018 και η χώρα θα οδηγηθεί σε τέταρτο Μνημόνιο! Μάλιστα αυτά που είπε η εν λόγω κυρία, προέρχονται από εσωτερική πληροφόρηση από τραπεζίτες στην Ελλάδα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ σοβαρό, γιατί σημαίνει ότι αυτές είναι οι απόψεις του Γιάννη Στουρνάρα. Αν είναι έτσι γιατί δεν βγαίνει να τοποθετηθεί δημόσια ο κατά τα άλλα λαλίστατος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της κ. Ξαφά;