Σε δύσκολη θέση οι τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε μια δύσκολη υπόθεση εξελίσσεται ο έλεγχος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ο οποίος διενεργείται στις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες. Ο έλεγχος αυτός αφορά τόσο τα εξυπηρετούμενα, όσο και τα “κόκκινα” δάνεια των συστημικών τραπεζών. Τα αποτελέσματα του ελέγχου, αναμένεται να δώσουν κρίσιμα στοιχεία για τα stress tests που ακολουθούν.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν το καλοκαίρι και εντάθηκαν το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι έλεγχοι σε Alpha και Εθνική θα έπρεπε να έχουν τελειώσει στις 15 Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Όμως ούτε τότε ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και βαδίζουμε ολοταχώς σε νέα παράταση.

Την ίδια στιγμή στην Eurobank και στην Πειραιώς δεν έχει αρχίσει καν ο έλεγχος, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και να διαρκέσει ως το Μάρτιο! Η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι τα στελέχη του SSM έχουν εντοπίσει πολλά προβλήματα στα δάνεια των τραπεζών και ζητούν πολλαπλές διευκρινήσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό οι ελεγκτές του SSM βρίσκονται μπροστά από χιλιάδες προβληματικούς φακέλους δανείων τόσο “κόκκινων”, όσο και εξυπηρετούμενων και καλούν τα στελέχη των τραπεζών να δώσουν εξηγήσεις χωριστά για κάθε δάνειο. Όσον αφορά τα εξυπηρετούμενα ζητούν να μάθουν πως ταξινομήθηκε το κάθε δάνειο, τη στρατηγική που ακολούθησε η τράπεζα και τη ρύθμιση που πρότεινε σε συνδυασμό με τις ταμειακές ροές του δανειολήπτη.

Για τα πολύ περισσότερα “κόκκινα” δάνεια οι ελεγκτές του SSM απαιτούν από τους τραπεζίτες να τους εξηγήσουν τις παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε η τράπεζα, σε συσχέτιση με τις ταμειακές ροές του δανειολήπτη και τις ιστορικές επιδόσεις της υποκατηγορίας, στην οποία ανήκει το δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, μεγάλες εταιρικές χορηγήσεις, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.).

Οι τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολα θέση, καθώς πρέπι να εξηγήσουν τα …ανεξήγητα! Δύσκολο θα πειστούν οι ελεγκτές ότι τα “κόκκινα” δάνεια μπορούν να εισπραχθούν με κάθε λογής ρυθμίσεις, ενώ ακόμα πιο δύσκολα θα εξηγήσουν οι τράπεζες τον τρόπο με τον οποίο έδιναν αφειδώς δάνεια χωρίς καμία διασφάλιση. Τα πορίσματα των ελεγκτών του SSM θα επηρεάσουν καθοριστικά τα τεστ αντοχής των τραπεζών, στα οποία αν αποτύχουν, θα βρεθούμε μπροστά σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, τη στιγμή που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει τις τράπεζες τρεις φορές. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: Που πήγαν τα χρήματα των τριών πρώτων ανακεφαλαιοποιήσεων; Προφανώς κάπου πήγαν τα χρήματα, αν υπάρξει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έπεσαν στην αγορά και η καταναλωτική δυνατότητα του πολίτη μειώθηκε ακόμη περισσότερο…