ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ «ΟΜΟΛΟΓΕΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με τις… ευλογίες της κυβέρνησης παραμένει υπό κατάληψη κτίριο του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία 111, όπως προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Ν. Τόσκα σε ερώτηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρη Φωκά για τα αναξιοποίητα κτίρια του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τόσκας στην απάντηση του επισημαίνει πως τρία κτίρια στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται υπό κατάληψη, εξηγώντας πως για τα τρία πρώτα έχει διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων. Ωστόσο, «για το κτίριο της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν συντρέξει, μέχρι σήμερα, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις»!

Μάλιστα, όπως τονίζεται στο κείμενο της απάντησης του κ. Τόσκα, προϋπόθεση για να θεωρηθεί η κατάληψη ως αξιόποινη πράξη είναι η παραμονή των καταληψιών «στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη ή της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί». Κάτι που πιθανότατα σημαίνει πως απλώς μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει το κτίριο και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση δεν έχουν εκφράσει καμία… δυσαρέσκεια για την κατάληψη του κτιρίου.

Όσον αφορά στο σύνολο των αναξιοποίητων κτιρίων του ΕΦΚΑ απαντώντας στη σχετική ερώτηση του κ. Φωκά η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει πως έχουν ήδη καταγραφεί 1.126 ακίνητα, που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους εποπτευόμενους φορείς (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ΟΑΕΔ, Φορείς Πρόνοιας κ.τ.λ).

Στο κείμενο της απάντησης η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει ότι υπάρχουν συνολικά 304 ακίνητα (174 πλήρη κτίρια και 130 τμήματα κτιρίων) του ΕΦΚΑ, η αντικειμενική αξία των οποίων είναι 900 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των κτιρίων, το συνολικό ετήσιο ποσό που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ για μισθώσεις κτιρίων ανά την Ελλάδα είναι 10.392.000 ευρώ. Τα 304 κτίρια για τα οποία κάνει λόγο η αρμόδια υπουργός έχουν συνολικό εμβαδό 650.000 τ.μ. από τα οποία τα 213.000 τ.μ. ιδιοχρησιμοποιούνται, άλλα 260.000 τ.μ. είναι υπό κατασκευή και 116.000 τ.μ. (60 κτίρια ή τμήματα κτιρίων και 42 γραφεία – καταστήματα) εκμισθώνονται σε τρίτους.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, συνολικά 107.000 τ.μ. είναι κενά. Πρόκειται για 37 πλήρη κτίρια και 37 τμήματα κτιρίων, για τα οποία έχει δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους ,είτε μέσω ιδιόχρησης είτε μακροχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, 188.000 τ.μ. έχουν παραχωρηθεί δωρεάν σε υγειονομικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, 18 πλήρη κτίρια και 63 τμήματα κτιρίων παραχωρήθηκαν δωρεάν στο ΠΕΔΥ, στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ και γενικότερα σε Φορείς του Υπουργείου Υγείας. Τέλος, στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 37 ιδιόκτητα κτίρια ,13 ιδιοχρησιμοποιούνται, 11 κτίρια παραχωρούνται σε υγειονομικές υπηρεσίες, 5 εκμισθωμένα κτίρια , 8 κενά και 16 κτίρια που νοικιάζει ο ΕΦΚΑ.