Η Πρόταση του Γεωργίου-Δημητρίου Καρρά για την προστασία της α’ κατοικίας

Στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό 2018 ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς Βουλευτής Β’ Αθηνών, αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας των συμπολιτών μας, που χωρίς να ευθύνονται δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους από τραπεζικά δάνεια.
Η μέχρι σήμερα αποτίμηση όπως ανέφερε είναι αρνητική, γιατί , ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά απαιτεί να συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις, είναι δαπανηρός και έχει αβέβαια αποτελέσματα, αφού 1 στις 2 αιτήσεις απορρίπτονται από τα δικαστήρια. Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, στις προϋποθέσεις του είναι αυστηρότερος και θα αφήσει εκτός και χωρίς προστασία τους περισσότερους. Οι εγγυητές των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, γιατί καμία νομοθεσία δεν τους προστατεύει, ενώ είναι γνωστό ότι για χάρη συγγενών και φίλων υπέγραψαν, χωρίς να μπορούν να φανταστούν την περιπέτεια που θα ακολουθούσε.
Υπενθύμισε στην Κυβέρνηση εκείνο το οποίο η ίδια θέλει να ξεχάσει, ότι για τις απώλειες των τραπεζών από διαγραφές ή ρυθμίσεις δανείων, δικός της νόμος παρέχει στις τράπεζες φορολογικές απαλλαγές για τα αντίστοιχα ποσά. Έτσι λοιπόν απέδειξε ότι καταρρέει το επιχείρημα ότι οι πλειστηριασμοί είναι μονόδρομος.
Τέλος υπέβαλλε πλήρη πρόταση προστασίας. Να δημιουργηθεί αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου με βάσει τα εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά δεδομένα του δανειολήπτη ή του εγγυητή, θα διαπιστώνεται η ικανότητά του αν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος και αν όχι, να ελευθερώνεται οριστικά η α’ κατοικία τους, χωρίς να κινδυνεύει από κατάσχεση ή πλειστηριασμό.