Πικρός Χριστουγεννιάτικος μποναμάς και νέο μνημόνιο ο προϋπολογισμός Μπουτάρη

«Πικρό Χριστουγεννιάτικο μποναμά», αλλά και «μνημόνιο με τη βούλα Μπουτάρη». Έτσι χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το 2018, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στη σημερινή (Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017) ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, ο προϋπολογισμός προβλέπει «δανεισμό και υπερφορολόγηση», καθώς τα έσοδά του προϋπολογίζονται «κυρίως από το δάνειο που πήρε η διοίκηση Μπουτάρη από την ΕΤΕπ, από τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχος (που, αν υπήρχε μια πιο σοβαρή διοίκηση, θα μπορούσε να τις αξιοποιήσει πολύ περισσότερο) και την αύξηση τελών, που ουσιαστικά βαρύνουν ευθέως όλους τους Θεσσαλονικείς». Και πρόσθεσε:

«Αντί να μειώσει τα κοινωνικά βάρη, δανείζεται κι απαξιεί χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη φαρέτρα της. Κι ο υπερδανεισμός πέφτει στις πλάτες του πολίτη».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

 Την αύξηση των τελών στάθμευσης, που από 180.000 θα γίνουν 4,5 εκ. ευρώ.
 Την αύξηση τελών κοιμητηρίων από τα 6,6 στα 8,2 εκ. ευρώ.
 Την αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού από τα 57 στα 63 εκ. ευρώ.

Επισήμανε την «προσπάθεια της διοίκησης να εξωραΐσει την εικόνα της στα τελευταία χρόνια» και πως «αν και συμπληρώνει οκτώ χρόνια στα πράγματα, μιλάει ακόμη για χρηστή διοίκηση».

Ειδικά για την προσπάθεια της Διοίκησης να εμφανίσει αυξημένο προϋπολογισμό στην κοινωνική πολιτική, υπογράμμισε πως «είναι αυξημένες οι ανάγκες, περισσότερες οι δομές, αλλά δεν βλέπω ούτε μία καινοτομία. Αντίθετα, βλέπω όμορους δήμους να εκμεταλλεύονται χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των πολιτών», αναφερόμενος στους δήμους Μενεμένης – Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά και τα έργα που εγκαινίασαν πρόσφατα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Και κατέληξε: «Είναι μια απογοήτευση ο σημερινός προϋπολογισμός. Ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, με τίτλο “Ο προϋπολογισμός του τρομαγμένου βασιλιά”».