Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο Ελληνικός γύρος σαν  Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ)

Τη νομοθετική κατοχύρωση του Ελληνικού γύρου σαν Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) ζήτησε ο  Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 13/12/2017.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι  «η χρήση φωσφορικών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος δημιουργεί διάφορους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, μάλιστα η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα παρασκευάσματα κρέατος που ψήνονται σε κάθετες σούβλες, όπως είναι το γνωστό τουρκικό κεμπάπ και ο τουρκικός γύρος, που πωλείται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, είναι εστία κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών».

Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα ο Ελληνικός γύρος και το κεμπάπ δεν έχουν φωσφορικά άλατα, καθώς η τρυφεροποίησή τους, η σταθεροποίηση και η παραγωγή του τελικού προϊόντος επιτυγχάνεται με άλλους τρόπους καθαρά υγιεινούς. Στην ουσία ο Ελληνικός γύρος συνιστά ένα εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν που χρήζει αναγνώρισης και νομοθετικής προστασίας. Επομένως η απαγόρευση χρήσης φωσφορικών αλάτων στον γύρο θα οδηγούσε, στην ουσία, σε απαγόρευση εισαγωγής του τουρκικού γύρου στη Γερμανία».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς είπε: «Η λύση είναι απλή: Αξιοποιήστε τον Ελληνικό γύρο που είναι υγιεινός. Απαγορέψτε την εισαγωγή κατεψυγμένου γύρου από την Τουρκία».

 

Επισυνάπτεται το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: