Συντονισμένες πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα «κόκκινα δάνεια»

Δίχτυ προστασίας των λαϊκών οικογενειών, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους λόγω των «κόκκινων δανείων», προωθεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενισχύοντας την πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτροπή εφιαλτικών καταστάσεων σε βάρος των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017), μετά από εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να προστατευτούν οι δανειολήπτες «από τα ‘‘κοράκια’’ των χρηματιστηριακών εταιριών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ζητά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση και λειτουργία από τους δήμους ειδικού φορέα-εταιρείας ειδικού σκοπού για την εξαγορά των «κόκκινων δανείων», όπως επίσης και η θέσπιση της δυνατότητας του δανειολήπτη κατά προτεραιότητα να εξαγοράσει το δάνειο με τους ίδιους όρους και τίμημα που θα το αποκτούσαν από τις τράπεζες τα «κερδοσκοπικά επενδυτικά funds». Να σημειωθεί ότι παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν ήδη τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η ΠΕΔ-ΚΜ και η ΚΕΔΕ, αποφάσεις που αποκτούν πλέον κινηματικό χαρακτήρα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχειρηθεί να μπει μπροστά σε ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την κοινωνία, έτσι ώστε η ιδέα που είχαμε κάποιοι δήμαρχοι να προωθηθεί και να πάρει σάρκα και οστά σε όλη την Ελλάδα, με στόχο οι δήμοι να μπουν μπροστά για να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών. Με το χαμηλότατο ποσό που πάνε να ξεπουλήσουν τα δάνεια στα ‘‘κοράκια’’ των διεθνών αγορών, να τα πάρουν οι δήμοι και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς κερδοσκοπικές πολιτικές και σκοπιμότητες για να σώσουν την κατοικία τους», ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Σίμος Δανιηλίδης.

Η απόφαση-ψήφισμα

Όπως τόνισε, «απαιτούμε να σταματήσουν και να παγώσουν όλοι οι πλειστηριασμοί και να συνεργαστεί η κυβέρνηση και η Ένωση των Τραπεζών με την Τ.Α. και να συμφωνήσουμε σ’ αυτά τα δεδομένα», καλώντας την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα, και χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, στη νομοθετική εξειδίκευση της δυνατότητας του κάθε δήμου -που θέλει και μπορεί- να ιδρύσει εταιρεία ειδικού σκοπού προκειμένου να εξαγοράσει τα στεγαστικά δάνεια των λαϊκών οικογενειών για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας με όρους και προϋποθέσεις που θα εξειδικευθούν με κοινωνικά κριτήρια δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα, όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ψήφισμα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών:

Ζητά από την κυβέρνηση να αναληφθεί άμεση και κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να θεσπιστεί η δυνατότητα εξαγοράς-εξόφληση του δανείου πρώτα από τον ίδιο τον δανειολήπτη ή και τον εγγυητή με τους ίδιους όρους και με το ίδιο τίμημα με το οποίο το εκάστοτε «κόκκινο δάνειο» προσφέρεται στα ασμένως προστρέχοντα προς εξαγορά δανείων κερδοσκοπικά επενδυτικά funds,
Ζητά την κατάλληλη τροποποίηση-προσαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την χωρίς ερμηνευτικές δολιχοδρομίες ίδρυση και λειτουργία ειδικού φορέα (Α.Ε. ειδικού σκοπού) από τους δήμους, του οποίου φορέα αποκλειστικό έργο θα είναι η εξαγορά των «κόκκινων δανείων» με το χαμηλό τίμημα με το οποίο «προσφέρονται» από τις οικείες τράπεζες, ώστε υπό τη σκέπη και την εγγύηση των δήμων να προστατεύεται η πρώτη κατοικία των καλόπιστων δανειοληπτών που τελούν σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.