Ομοσπονδιακή δημοκρατία της Vardarska με δύο αυτόνομα καντόνια: Ελληνικό και Μουσουλμανικό

ΦΩΤΟ: EPA

Η πρόταση να ονομαστεί το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων Ομοσπονδιακή Δημοκρατία του Βαρδάρη, (Vardarska) , τέθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα», στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο και την Άννα Τσίμου.

Σύμφωνα με την πρόταση , η οποία έχει τεθεί υπόψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ελληνόφωνο Καντόνιο στο οποίο ζουν Έλληνες βλαχόφωνοι χριστιανοί και το Μουσουλμανικό Καντόνιο.

Όπως εξήγησε στη διάρκεια της εκπομπής ο Στέργιος Καλόγηρος «και τα δύο καντόνια θα βρίσκονται κάτω από την ενιαία Κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Βαρδάρη, και η Ελλάδα θα μπορεί να προστατέψει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων, κάτι που έχει την υποχρέωση να το κάνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διεθνής Οικονομικός Αναλυτής Στέφανος Τσίπας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, έθεσαν την άμεση ανάγκη «να αναγνωριστεί άμεσα η ελληνική μειονότητα στα Σκόπια» και να προχωρήσουν από την ελληνική πλευρά οι διαδικασίες πρότασης για την ονομασία του γειτονικού κράτους «Δημοκρατία του Βαρδάρη” , καθώς οι ίδιοι οι γείτονες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το όνομα αυτό, ως γεωγραφικό τους προσδιορισμό.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα: