Παραπλανούν τον ελληνικό λαό σχετικά με τους πλειστηριασμούς

Με έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατη δημοσκόπηση στην οποία καταγράφεται ότι το 40% των Ελλήνων είναι υπέρ της διεξαγωγής των πλειστηριασμών, καθώς είναι απαραίτητοι για τη διάσωση των τραπεζών. Πολλά είναι τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν από τη δημοσκόπηση καθώς μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το 63% των πολιτών ζητάει ρυθμίσεις των προβληματικών κόκκινων δανείων.

Τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω πάρα πολλές φορές και με μεγάλες αποκλίσεις, επιτρέποντας σε πολλούς να αμφισβητούν την ορθότητά τους και κατά πόσο μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από αυτά που αναφέρουν. Μάλιστα ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης έστειλε επιστολή στο ΕΣΡ για να μάθει πως οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι έγκυρες και αξιόπιστες. Η απάντηση που έλαβε είναι ότι κανείς δεν υπάρχει που να εγγυάται κάτι τέτοιο…

Έχοντας λοιπόν, υπόψιν μας τα παραπάνω μπορούμε να κάνουμε μια προσεκτική αξιολόγηση της συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει βάλει λυτούς και δεμένους προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται για να πληρώσουν τα χρέη τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Φυσικά, οι δανειολήπτες γνωρίζουν καλά ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι τα δικά τους σπίτια (ακόμα και πρώτες κατοικίες) βγαίνουν στο σφυρί και όχι τα ακίνητα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτοί είχαν όλο το χρόνο που χρειάζονταν προκειμένου να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες και να μεταβιβάσουν και να κρύψουν τις περιουσίες τους. Ο φτωχός λαός όμως που δεν γνωρίζει αυτά τα κόλπα, βλέπει να χάνει το σπίτι του ακόμη και για χρέη πεντακοσίων ευρώ…

Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι το 40% είναι υπέρ των πλειστηριασμών, τότε τι εμποδίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης να νομοθετήσει επιτέλους για τη δωρεάν νομική βοήθεια καταργώντας το αίσχος του τεκμαρτού εισοδήματος. Μόνο τότε θα φανεί πόσοι τελικά είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πόσοι είναι τα θύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αυτό, όπως φαίνεται το γνωρίζει άριστα ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός και για αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουν, παρά μόνο όταν βγει στο σφυρί και το τελευταίο σπίτι δανειολήπτη.

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι ενώ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πάνω από το 60% ζητάει ρύθμιση του δανείου τους, οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση, αν πρώτα ο δανειολήπτης δεν αναγνωρίσει το ποσό που του ζητάει η τράπεζα να καταβάλλει μαζί με όλες τις παράνομες οφειλές και χρεώσεις. Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια, αλλά παρουσιάζουν ως νέα δάνεια, αναπροσαρμοσμένα παλιά δάνεια, για τα οποία ο δανειολήπτης έχει υπογράψει φυσικά μια νέα δανειακή σύμβαση, με τη διαφορά ότι δεν παίρνει χρήματα , αλλά μόνο δίνει.

Η προπαγάνδα αυτή, είναι η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να σώσει τα μαγαζάκια με τα οποία έχει άρρηκτες σχέσεις και είναι οι εγχώριες τράπεζες. Μόνο έτσι μπορούμε να αποκαλέσουμε τις τράπεζες που βρίσκονται στη χώρα. Μπορεί να είναι στην Ελλάδα, αλλά έχουν πάψει από καιρό να είναι ελληνικές.