Συνέντευξη με τη Δήμητρα Κογκίδου (ΑΠΘ)

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής Δήμητρα Κογκίδου μίλησε στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου, υποστηρίζει ότι «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ήταν η κορυφαία διεκδίκηση της τρανς κοινότητας, καθώς η αναντιστοιχία μεταξύ των εγγράφων ταυτοποίησης και της ταυτότητας φύλου που βιώνουν οι τρανς άνθρωποι δημιουργούσε προσκόμματα στην απόλαυση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ήταν από τις κύριες αιτίες αποκλεισμού σε πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Ο πρόσφατος νόμος 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό, αν και ελλιπές, πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας για όλους τους ανθρώπους  και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας ανεξαρτήτως της ταυτότητας φύλου. Χρειάζεται ακόμα πολλά να γίνουν στο μέλλον για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων».

Επίσης, η κα Κογκίδου επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούμε από το κυρίαρχο δίπολο των φύλων αγόρι-κορίτσι/άνδρας-γυναίκα με το οποίο μεγαλώσαμε. Ως κοινωνία δεν έχουμε ακόμα εξοικειωθεί με το γεγονός ότι η ταυτότητα και η έκφραση φύλου υπάρχουν ως φάσμα και κατά συνέπεια με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν καλά με το φύλο που τους δόθηκε κατά τη γέννηση ή γενικότερα με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν το δυαδικό μοντέλο και τοποθετούν τον εαυτό τους σε ένα ευρύτερο φάσμα που εμπεριέχει και άλλες κατηγορίες. Το θέμα, όμως, είναι η προσκόλλησή μας στο δυαδικό μοντέλο να μη γίνεται τροχοπέδη στον αυτοπροσδιορισμό ορισμένων ανθρώπων –και ειδικά των νέων– και στο δικαίωμά τους να ζουν ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και με αξιοπρέπεια».