Οι τράπεζες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη στιγμή που οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο κινδυνεύοντας να χάσουν το σπίτι τους και ό,τι άλλο τους έχει απομείνει, οι τράπεζες ζητούν ειδική μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα αρπάξουν από τους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση και τους δανειστές την αισθητή μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσο χρονικό διάστημα κατέχουν τα χιλιάδες ακίνητα από τους πλειστηριασμούς, αλλά και από τις οικειοθελείς παραδόσεις και ανταλλαγές ακινήτων από τους «κόκκινους» δανειολήπτες. Επίσης, ζητούν τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία και όχι με την αντικειμενική όπως ισχύει σήμερα.

Μετά την “πόρτα” που έριξαν οι ξένοι στους τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, αποτελεί μονόδρομος πλέον για αυτούς η εγχώρια πολιτική σκηνή. Στους πολιτικούς, λοιπόν, απευθύνονται οι τραπεζίτες και τους ζητάν να παραβιάσουν νόμους και να δημιουργήσουν ένα ειδικό καθεστώς που θα ισχύει μόνο για τις τράπεζες. Τη στιγμή που πρέπει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ακόμη και άνθρωποι που έχουν μηδενικά εισοδήματα, έρχονται οι τράπεζες και ζητούν να πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Η πρόκληση είναι άνευ προηγουμένου και θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι με τις αντιλαϊκές πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πώς είναι δυνατόν να ανεχθεί ο ελληνικός λαός να χάνει το σπίτι του όποιος αδυνατεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και η τράπεζα που θα το παίρνει στον πλειστηριασμό να απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ; Δηλαδή, θα δικαιούται μειωμένο ΕΝΦΙΑ η τράπεζα που έχει να πληρώσει και όχι ο άνεργος και ο φτωχός που δεν έχει στον ήλιο μοίρα…

Καμία έκπληξη, φυσικά δεν προκαλεί το γεγονός ότι οι τραπεζίτες απευθύνονται στους πολιτικούς και ζητάνε ειδική μεταχείριση, καθώς ειδική μεταχείριση από τις τράπεζες είχαν όλα αυτά τα χρόνια τα πολιτικά κόμματα που εισέπρατταν θαλασσοδάνεια τα οποία φυσικά δεν πλήρωσαν ποτέ. Όπως τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, έτσι και τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων των τραπεζών θα τα φορτωθεί για άλλη μια φορά ο ταλαίπωρος λαός. Οι τράπεζες θα γίνουν πλουσιότερες και ο λαός θα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην ανέχεια, όπως γίνεται τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα είναι ήδη ενήμερη για το ζήτημα και το αντιμετωπίζει θετικά. Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στη συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά, εκείνο που συνεχώς υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς, ότι δηλαδή όλα γίνονται για να σωθούν οι τράπεζες, αδιαφορώντας πλήρως για τους ανθρώπους. Αν το μέτρο αυτό ίσχυε για τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, τότε δεν θα αυξάνονταν τα χρέη τους, λόγω ΕΝΦΙΑ, προς την εφορία και δεν θα κινδύνευαν να δουν το σπιτάκι τους να βγαίνει στο σφυρί από το κράτος.

Φυσικά, ό,τι και να γίνει, όσα σπίτια και αν αρπάξουν οι τράπεζες, όσους ΕΝΦΙΑ και αν δεν πληρώσουν, όσα “κόκκινα” δάνεια και αν πουλήσουν, πάλι θα χρειάζονται χρήματα και “σωτηρία”. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι κάνουμε πλειστηριασμούς για να μη γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τι θα πει ο αξιότιμος υπουργός και η υπόλοιπη κυβέρνηση, όταν το 2019 γίνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση; Θα θυμάται τις δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης ή θα τις ξεχάσει όπως ξέχασε να δηλώσει και το 1.000.000 ευρώ; Όλοι ξέρουν ότι τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες θα τα περάσουν με αστερίσκο και θα πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019, καθώς το 2019 θα είναι το έτος των αυξήσεων κεφαλαίου…