Καλαφάτης: Προς τι η πρεμούρα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να μη συζητηθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

«Την προσπάθεια που έγινε από πάρα πολλά κέντρα να υποβαθμιστεί η αξία, τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά και το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε ένα τεράστιο κομμάτι Ελλήνων» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπογράμμισε ότι, «στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκατοντάδες χιλιάδες των συγκεντρωμένων ήταν απλός λαϊκός κόσμος. Οικογένειες, νέοι, ηλικιωμένοι που ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα για να δώσουν –κυρίως- μήνυμα αγωνίας για τον τρόπο χειρισμού από μία κυβέρνηση που δεν ξέρει πού πατά και που πηγαίνει, που αμέλησε να ενημερώσει πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς και, τώρα, ζητά συναίνεση».
Ο κ. Καλαφάτης κατήγγειλε, ακόμη, «την προσπάθεια όσων προσπαθούν να ταυτίσουν με συγκεκριμένες ολιγομελείς ομάδες» το μεγάλο πλήθος και καταδίκασε «απερίφραστα τις ακραίες και παραβατικές συμπεριφορές, όπως και τις ύβρεις κατά οποιουδήποτε, πολιτικού προσώπου ή άλλου». Και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να χάνεται η γενική εικόνα, καθώς μίλησε η καρδιά των ανθρώπων ακαπέλωτη από κόμματα».
Όσον αφορά την άρνηση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης να συζητηθεί η πρόταση ψηφίσματος των «Εντάξει» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπογράμμισε: «Κάποιοι φοβούνται να μιλήσουν για σοβαρά θέματα. Τι σας τρομάζει στο ενδεχόμενο να συζητήσουμε για την ονομασία της γειτονικής χώρας; Η λογική αδυνατεί να εξηγήσει την φοβερή πρεμούρα των συμβούλων της Διοίκησης να εξορκίσουν το θέμα».
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ «ΕΝΤΑΞΕΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ως Μακεδόνες θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας έχει υποχρέωση να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις που αφορούν στο Σκοπιανό ζήτημα.
 –Διατυπώνουμε τη μετωπική αντίθεσή μας στον ανιστόρητο ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ότι οι Σκοπιανοί αποτελούν απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και επαναλαμβάνουμε την κοινή πεποίθηση των Ελλήνων, ότι η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ιστορία δεν διαγράφεται και δεν ξαναγράφεται.
 –Υπογραμμίζουμε ότι συνιστά απαράβατη υποχρέωση της Κυβέρνησης η επιμονή στην ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου, που συνοψίζεται στη φράση ‘’πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ’’. Είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η Πατρίδα μας προκειμένου να διασφαλιστεί οριστική άρση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο σφετερισμό της ιστορίας μας.
 –Θεωρούμε αναγκαία την απόρριψη κάθε ιδέας που αποβλέπει στον τεμαχισμό της υπόθεσης και την υπέρβαση της απόφασης του Βουκουρεστίου. Η αιχμαλωσία σε μια τέτοια μεθόδευση θα ναρκοθετήσει το δρόμο της λύσης και θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στα δίκαια του Ελληνισμού.
 –Τονίζουμε ότι βασική προϋπόθεση και απαράβατος όρος για την πορεία της γείτονος στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι, όχι μόνο η συμφωνία της Κυβέρνησής της, αλλά και η άμεση αλλαγή του Συντάγματός της, που θα μετουσιώνει τη συμφωνία σε πράξη. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή δεν μπορεί να περιορίζεται στην αλλαγή του ονόματος. Επιβάλλεται να καταργεί τις ισχύουσες αλυτρωτικές πρόνοιες και να αποκλείει σχετικές μελλοντικές αναφορές, οιουδήποτε χαρακτήρα.