Ο Νότης Μαριάς ζητά στην Ευρωβουλή την επιβολή εμπάργκο κατά της Τουρκίας

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  την Τρίτη 6/2/2018 με αφορμή συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία.

«Ξανά στο ίδιο έργο θεατές», επισήμανε ο  Νότης Μαριάς,  «με την Τουρκία να επιτίθεται σε Κούρδους, να φυλακίζει χιλιάδες αντιφρονούντες, να υποθάλπει τους δουλεμπόρους και να γεμίζει τα νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα. Ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και διεκδικεί δεκάδες Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν δεν δοθούν στη Τουρκία δεκαοκτώ Ελληνικά νησιά. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, παραβιάζονται τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, αποκλείονται τα Ίμια».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια προγενέστερης τοποθέτησής του για επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία ο Νότης Μαριάς πρότεινε τη λήψη και των παρακάτω μέτρων:

1.Άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

2.Άμεση διακοπή χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ.

3.Επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

4.Εμπάργκο στις εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουρκικών αγροτικών προϊόντων.

5.Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της τουρκικής κυβερνητικής ελίτ που βαρύνεται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

6.Απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τούρκων αξιωματούχων που βαρύνονται.

Και απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Johannes Hahn, ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Συγκεκριμένα μέτρα εδώ και τώρα κύριε Hahn. Τέρμα τα λόγια και τα χαϊδέματα στην Τουρκία».