Καλαφάτης: Να δείξει εμπράκτως ο Μπουτάρης ότι δε λειτουργεί ως ψευτοβραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ

«Θεωρώ πως έχουμε τη ευκαιρία να εκφράσουμε ως Δήμος τους συμπολίτες μας. Ακόμα και ο δήμαρχος έχει την ευκαιρία να δείξει εμπράκτως ότι δεν λειτουργεί ως ψευτοβραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη σημερινή (Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε εκ νέου το ψήφισμα το οποίο είχαν προτείνει προς έγκριση οι σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης και σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Μάλιστα, απαντώντας στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως «μεταξύ εμού και του κ. Μπουτάρη υπάρχει άβυσσος και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και τόνισε πως «προσπαθεί να υποβαθμίσει οποιαδήποτε εκδήλωση συμπολιτών μας οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης». Όπως είπε, παρά τα όσα υποστηρίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για τις αλυτρωτικές διαθέσεις της γειτονικής χώρας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων «δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που περιέχει αλυτρωτικές αναφορές» και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα τα μεταφράζει κατά το δοκούν ο κ Δήμαρχος».

Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε την «υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο να αφουγκραστούμε αλλά να σεβαστούμε το εθνικό συναίσθημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων», ζήτησε «να αποκαταστήσουμε το κύρος, την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έχουν τρωθεί από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη, που και στο θέμα τα Σκοπίων δεν παύει να μας αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος είναι ως Δήμαρχος» και τόνισε ότι ο Δήμαρχος «έδινε τη μία συνέντευξη πίσω από την άλλη, με ανιστόρητες κι επικίνδυνες αναφορές για τη χώρα, χωρίς την παραμικρή εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο».

Παραλλήλισε τις επιλογές του Δημάρχου με αυτές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης πως δρα «με μοναδικό εφόδιο τις προσωπικές του ιδεοληψίες που εν προκειμένω συμπίπτουν απόλυτα με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόδιο που προφανώς τον βοηθά να κτίσει την απαραίτητη γέφυρα και ίσως και για ενδεχόμενες συνεργασίες. Αφού και ο ίδιος αλλά και πάρα πολλοί πλέον, καταλαβαίνουμε πως με «όχημα» την ίδια παράταξη δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Έχει φτάσει στο ταβάνι του».

Αναρωτήθηκε «ποιον σκοπό τελικά εξυπηρετεί αυτή του η στάση» κι απάντησε: «Όχι πάντως αυτόν που θα ήθελαν οι Θεσσαλονικείς».

«Λόγω θεσμικού ρόλου και μόνο δήμαρχε, δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα “Μακεδονία”, ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα, στα συλλαλητήρια και όχι μόνο, ακόμα κι αν δεν το συμμερίζεσαι. Δεν δικαιούσαι να υιοθετείς δημόσια τους ισχυρισμούς των σφετεριστών της ιστορίας, περί “μακεδονικής ταυτότητας” και “μακεδονικής γλώσσας”», συνέχισε.

Τέλος, για την εθνική θέση του Βουκουρεστίου, ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι περιγράφεται σε μία πρόταση: «“Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση” στους Ευρωατλαντικούς οργανισμούς. Και όταν μιλάμε για λύση αναφερόμαστε σε λύση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες πολιτικές, δεν θα μπορεί να επιστρατευθεί ως όχημα στην εξυπηρέτηση εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής, δεν θα μπορεί να υπηρετεί αντιλήψεις που ανήκουν στο χειρότερο βαλκανικό παρελθόν. Και είναι σημαντικότατο το γεγονός ότι εκείνη η θέση υιοθετήθηκε από τους συμμάχους μας και μετατράπηκε σε Συμμαχική. Και αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη και στα εθνικά θέματα που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες κυβερνήσεις».