Αποκαλυπτική έρευνα για το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια

To 80% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των συλλαλητηρίων, το 90% διαφωνεί με τα νούμερα που δίνει η ελληνική αστυνομία για τον αριθμό συμμετοχής των πολιτών στα συλλαλητήρια , ενώ σε ποσοστά 70% και 61% αντίστοιχα οι πολίτες κρίνουν καλές τις ομιλίες των Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργου Πατούλη στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά ευρήματα, προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση, και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια» που διοργάνωσε το μεγάλο περιφερειακό κανάλι στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Όπως τόνισε ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Βασιλειάδης το 70% των Ελλήνων συμφωνεί με την άποψη να μην υπάρξει καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε μορφή, γραφή ή γλώσσα. Επιπλέον το 62% των ερωτηθέντων δεν θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ακόμη κι αν η γειτονική χώρα προχωρούσε σε αλλαγές στο Σύνταγμά της και αφαιρούσε όλα όσα για μας αποτελούν αλυτρωτικούς χαρακτηρισμούς. Χαρακτηριστικό είναι πώς το 31% των πολιτών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση γνωρίζει πλέον ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει ελληνική μειονότητα.

Αποκαλυπτική ήταν και η ομιλία του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου για την ελληνική βλαχόφωνη μειονότητα των Σκοπίων. Όπως τόνισε ο κ Καλόγηρος , ο οποίος εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον αγωνίζεται για την ανάδειξη του θέματος , συνάντησε πριν από έναν χρόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε αναλυτικά. Ο κ Καλόγηρος χαρακτηριστικά τόνισε πως πρέπει να περάσουμε από το δόγμα «δεν διεκδικούμε , δεν παραχωρούμε» στο δόγμα «δεν παραχωρούμε, αλλά διεκδικούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν στη γειτονική χώρα».

Ο διεθνολόγος Β Καρακωστάνογλου αναφέρθηκε στον αλυτρωτισμό ως παράγοντα αστάθειας στα Βαλκάνια, ενώ ο Δρ Αναστάσιος Βαβούσκος εξήγησε όλα τα δεδομένα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων .

Τοποθετήσεις στο θέμα έκαναν ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, ο πρ Υπουργός Αθλητισμού Γ Ορφανός, ο πρ ΓΓραμματέας του Υπ Εργασίας Π Κοκκόρης, πρ ΓΓ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρ βουλευτής της ΝΔ Ευ Καρανάσιος , ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμ Βλαχογιάννης κ.ά

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ στην Α Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης και ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης κ.ά