Περίπου 500 μαθητές παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στην Εφηβική Ηλικία που υλοποίησαν ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη από κοινού με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Εκατοντάδες μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενημερώθηκαν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας και πως πρέπει να τα αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγωγής Υγείας στην εφηβική ηλικία» που υλοποίησε με επιτυχία ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη σε συνεργασία και από κοινού με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε τρία λύκεια του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη (στο 2ο ΓΕΛ Χορτιάτη, στο 1ο ΓΕΛ Ασβεστοχωρίου και στο 2ο ΓΕΛ Πυλαίας-Μαλακοπή), ενώ ενημερώθηκαν συνολικά περίπου 500 εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες.

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε μεταξύ άλλων, αφορούσε στην πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου, HPV λοίμωξη και εμβόλιο) και στις βασικές αρχές της αντισύλληψης.

«Με αυτή την ενημερωτική εκδήλωση ο δήμος μας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων άνοιξε ένα παράθυρο στην ενημέρωση, όσον αφορά το θέμα της Αγωγής Υγείας στην εφηβική ηλικία. Έχει σημασία να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχει μία δεξαμενή γνώσης, διότι το περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και την ευημερία των εφήβων. Οι έφηβοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές επιδράσεις, γιατί δεν έχουν ακόμη αναπτύξει όλες τις γνωστικές λειτουργίες για την αξιολόγηση πληροφοριών και μοντέλων ζωής. Συνεπώς, η αγωγή υγείας των εφήβων καθρεφτίζει το επίπεδο, αλλά και τις παροχές της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται» σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων & της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους εφήβους και την εκπαιδευτική κοινότητα που υποστηρίζει τα παιδιά μας, για βασικά θέματα υγείας, δίνοντας τις απαραίτητες και έγκυρες πληροφορίες, με την αρωγή πάντα εξειδικευμένων ιατρών. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση πρέπει να ξεκινάει από νωρίς για την αποφυγή δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του δήμου σε θέματα Υγείας, Ηρακλής Τιτόπουλος και ακολούθως η ενημέρωση έγινε από τον γυναικολόγο Δρ. Καρτσιούνη Χρήστο, πρώην Συντονιστή Διεύθυνσης του Γυναικολογικού τμήματος και του τμήματος Προληπτικού Ελέγχου του ΓΝΘ «Θεαγένειο».

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε διαλογική συζήτηση του γιατρού με τους εφήβους που συμμετείχαν. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον γιατρό για περαιτέρω ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση.