Στα χέρια της Πολιτείας το θέμα της αστυνόμευσης

Αποκλειστικά στα χέρια της Πολιτείας, η οποία έχει χρέος να κάνει τα πάντα για την ασφάλεια των πολιτών και την αποτροπή της εγκληματικότητας, βρίσκεται το θέμα της αστυνόμευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Το κοινό και πάνδημο αυτό μήνυμα εστάλη χθες βράδυ στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε μια αύξηση των κρουσμάτων ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων σε καταστήματα, οικίες και οχήματα, όπως επίσης και επιθέσεις σε πολίτες, σε νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μέγεθος και τις διαστάσεις της εγκληματικότητας στην περιοχή, όχι μόνο από τη διοίκηση του δήμου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες και τους εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων και φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν τον φόβο και την αγωνία τους με τα πλέον έντονα χρώματα.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. παρέστησαν ο ταξίαρχος Θ. Τσακίρης, Βοηθός Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χρ.Μπουλούμπασης, εκπρόσωπος του Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αρ. Μίντζας, εκπρόσωπος του Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ο Αστυνόμος Α΄ Αθ. Αγγούσης, Διοικητής του Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών και ο Αστυνόμος Α΄ Ι.Ψαρογιάννης, Διοικητής Τ.Α. Νεάπολης-Συκεών.

Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Στ.Καλαφάτης (Ν.Δ.) και Γ.Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων), ενώ εκ μέρους των επαγγελματιών-εμπόρων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Π.Φιλιππίδης, το μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης Ελ. Ωραιόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επισκευαστών Μοτοσυκλετιστών Θεσσαλονίκης Ι.Κατσίας.

Τα αιτήματα

Όπως καταγράφηκε και διαμηνύθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η αστυνόμευση στο σύνολο των ορίων του Νεάπολης-Συκεών πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, σχέδιο που σταθερά και με συνέπεια διεκδικεί η διοίκηση του δήμου. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο «που πρέπει να προωθηθεί χωρίς καθυστερήσεις», και το οποίο αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης που έτυχε ευρύτατης αποδοχής από τους πολίτες και τους εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων και εκπροσώπων του επαγγελματικού και εμπορικού κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ.Δανιηίδη, καθολικά αιτήματα της κοινωνίας αποτελούν τα εξής:

Άμεση κατασκευή, μεταφορά και εγκατάσταση του ενοποιημένου πλέον Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης-Συκεών σε καίριο σημείο στα όρια της περιοχής Ανδρέα Παπανδρέου (περιοχή Κόκκορα), ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του δήμου μας (Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων, Αγ. Παύλου), θέση που ενισχύει και την επιχειρησιακή ικανότητα του ίδιου του Α.Τ., με ταυτόχρονη αναβάθμισή του σε Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα, με ταυτόχρονη ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών. Για την κατασκευή ενός τέτοιου κτιρίου δηλώνουμε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτείας δημοτικό οικόπεδο, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και με ολοκληρωμένη μελέτη,
Άμεση δημιουργία και λειτουργία εντός του παραπάνω κτιρίου και Τμήματος Τροχαίας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και στελέχωσή του ώστε να μπορεί να εποπτεύει σε 24ωρη βάση την κίνηση στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου μας, ώστε να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται δυστυχήματα και ατυχήματα που προκαλούνται από ασυνείδητους οδηγούς, με ιδιαίτερη μέριμνα σε σχολικά συγκροτήματα,
Στελέχωση του Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών και των προτεινόμενων νέων Τμημάτων Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών με αριθμό προσωπικού ικανού να ανταποκριθεί στην πραγματική αστυνόμευση του δήμου, και την επιστροφή όλων των αποσπασμένων και μετακινηθέντων αστυνομικών σε Υπηρεσίες και Πολιτικά Όργανα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του εξοπλισμού όλων των Τμημάτων με οχήματα, δίκυκλα, κ.λπ.,
Καθημερινή κίνηση δυο τουλάχιστον περιπολικών και τεσσάρων μοτοσυκλετών σε 24ωρη βάρδια σε όλο το εύρος του δήμου μας, με παράλληλες πεζές περιπολίες,
Οκτώ τουλάχιστον πεζές περιπολίες (από 2 αστυνομικούς η κάθε μία), καθημερινά σε 24ωρη βάρδια.
Επανασύσταση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς,
Άμεση προκήρυξη θέσεων Δημοτικών Αστυνόμων, άμεση λειτουργία των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας και νέα νομοθεσία για την προσαρμογή της Δημοτικής Αστυνομίας στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Για τη διεκδίκηση των λύσεων στο καυτό θέμα της αστυνόμευσης αποφασίστηκε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία «θα μελετήσει ενδελεχέστερα το πρόβλημα» και θα διαμορφώσει συνολική πρόταση προς της ΕΛ.ΑΣ. και την πολιτική ηγεσία της.

«Περισσότεροι αστυνομικοί…»

«Απαιτούμε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους δημότες και κατοίκους του δήμου μας που έχει χαθεί εδώ και καιρό», υπογράμμισε σε ξεκάθαρο τόνο ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας την «επιτακτική ανάγκη για άμεση αύξηση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή». «Σε καθημερινή βάση πρέπει να μας έχετε τουλάχιστον 20 αστυνομικούς στον δρόμο. Αν είχατε έστω 20 αστυνομικούς στους δρόμους ημερησίως θα ήμασταν ευχαριστημένοι, αλλά δεν έχετε ούτε έξι, αφού το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας είναι πλήρως υποστελεχωμένα», ανέφερε ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη σπατάλη δυνάμεων», για «αποδεκατισμό των τμημάτων εξαιτίας της μεταφοράς και απόσπασης δεκάδων στελεχών σε άλλες υπηρεσίες και αλλότρια καθήκοντα», και κάλεσε το υπουργείο «να επαναφέρει την ενεργό αστυνομική δύναμη στα τμήματα και στους δρόμους».

Όπως ανέφερε, «δεν είναι δυνατόν δήμοι όπως ο δικός μας των 100.000 κατοίκων να μην έχει περιπολικό σε 24ωρη λειτουργία», ενώ σημείωσε ότι «φτάσαμε στο σημείο να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε εμείς περιπολικό, προκειμένου να υπάρχει συνεχής πρόληψη και παρουσία της αστυνομίας». Ο δήμαρχος επανέλαβε την ήδη κατατεθειμένη πρόταση της δημοτικής Αρχής για κατασκευή νέου υπερσύγχρονου Αστυνομικού Τμήματος στην περιοχή του ‘‘Κόκορα’’, χαρακτηρίζοντας το υπάρχον ως «άθλιο κτίριο και σε επιχειρησιακά μη λειτουργικό σημείο, χωρίς υποδομή και προσβασιμότητα», ενώ επισήμανε την ανεκτέλεστη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι η συγχώνευση των δύο Α.Τ. θα απελευθέρωνε δεκάδες αστυνομικούς για να μπορούν να είναι στους δρόμους.

«Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις…»

Όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών που προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν στο ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο, «κατανοούμε τους φόβους των δημοτών, αλλά η Αστυνομία προσπαθεί με ό,τι δυνάμεις έχει και παλεύει στο υπάρχον πλαίσιο». Όπως σημείωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Χρ. Μπουλούμπασης, «oι αστυνομικές αρχές μετά τα τελευταία κρούσματα προχώρησαν στην αύξηση της αστυνόμευσης με έξτρα περιπολίες στην περιοχή της Νεάπολης». «Ενισχύσαμε την αστυνόμευση στην περιοχή σας, αφαιρώντας δυνάμεις από άλλους τομείς», επισήμανε ο κ. Μπουλούμπασης, δίνοντας μάλιστα, μετά από πίεση πολιτών αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα στοιχεία με τις αστυνομικές δυνάμεις, που κινούνται είτε φανερά είτε καλυμμένα στην περιοχή (περιπολικά της Άμεσης Δράσης, ομάδες ΔΙΑΣ, Ομάδα Πρόληψης Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), έξτρα περιπολίες από τον τομέα του Τμήματος Ασφαλείας).

«Αυξήσαμε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί συνολικά και με συνεργασία. Η Aστυνομία είναι μόνο το ένα μέρος της λύσης και αυτή είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος του διαλόγου», ανέφερε ο Ταξίαρχος Θ. Τσακίρης, Α’ βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποσχόμενος ότι θα προωθήσει στην ηγεσία όλες τις πληροφορίες που άκουσε και διευκρινίζοντας όμως, παράλληλα, ότι «σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει στα επίσημα στοιχεία η εγκληματικότητα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται σε πτωτική πορεία». Παράλληλα, όπως διευκρίνισε αναφερόμενος στο κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης, «η αστυνόμευση δεν είναι το οίκημα αλλά οι ίδιοι οι αστυνομικοί».

Από την πλευρά του ο προϊστάµενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αριστείδης Μίντζας έκανε έκκληση στους πολίτες να αναφέρουν και να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό στην Αστυνομία, ενώ συνέστησε στους παρευρισκόμενους να μην καταβάλλονται από το φόβο και να μην παρασύρονται από όσα ακούν γύρω τους ή διαβάζουν στο διαδίκτυο.