Ανακοίνωση των «Εντάξει» για το θέμα της διαπαραταξιακής επιτροπής

Από τη Δημοτική Παράταξη «Εντάξει», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι “Εντάξει” έγκαιρα ζήτησαν, από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ελληνικότητα της Μακεδονίας κι είχαν καταθέσει την πρότασή τους σε τρία συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, εδώ και δύο μήνες, πετούσε την μπάλα στην εξέδρα, φοβούμενη να πάρει θέση κι αναζητώντας ευκαιριακές συνεργασίες, καθώς ακόμη κι εντός της “Πρωτοβουλίας” ήταν αδύνατη η σύνταξη ενός σχεδίου ψηφίσματος αποδεκτού από τις… συνιστώσες της.

Πριν 15 ημέρες πρότεινε τη σύγκληση διαπαραταξιακής επιτροπής για να συζητήσει το θέμα. Θέσαμε δύο απλές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας:

1. Να ζητήσει συγνώμη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από τους Θεσσαλονικείς που πρόσβαλε αποκαλώντας τα Σκόπια “Μακεδονία” και τους Έλληνες που πήραν μέρος στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο.

2. Να ζητήσει συγνώμη η επικεφαλής της παράταξης “Ανοικτή Πόλη” από τους συμβούλους των “Εντάξει”, τους οποίους χαρακτήρισε “εθνικιστές”.

Οι προϋποθέσεις που θέσαμε απορρίφθηκαν. Γίνεται προφανές ότι ο δήμαρχος και η “Πρωτοβουλία” στο μόνο που αποσκοπούν είναι να εκδώσουν ένα ψήφισμα ώστε να βγουν από την υποχρέωση. Θέλουν, μάλιστα, να εκφράζουν όχι το λαό της Θεσσαλονίκης, αλλά τις απόψεις του Γιάννη Μπουτάρη και κάποιων από τα στελέχη της διοικούσας παράταξης. Και, φυσικά, σκοπεύουν να ευχαριστήσουν τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, της “Ανοιχτής Πόλης”, με τα μέλη της οποίας ο δήμαρχος συγχρωτίζεται και συνομιλεί κάνοντας όλα τα χατίρια του “γκουβέρνου” –όπως ο ίδιος αποκαλεί την κυβέρνηση- με μοναδικό σκοπό να βρει από κάπου να πιαστεί κατά τη διάρκεια της συνεχούς του πτώσης.

Όταν οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανησυχούν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κι όταν οι γείτονές μας αποδεικνύουν πως οι περίφημες κινήσεις για μείωση του αλυτρωτισμού από μέρους τους δεν έχουν καμία ουσία, οι “Εντάξει” δε θα ήταν δυνατό να πουν “ναι σε όλα”. Η διαπαραταξιακή αποδεικνύεται πυροτέχνημα που έσκασε στα χέρια του Γιάννη Μπουτάρη».