Σε πανικό τράπεζες και κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο των ρυθμίσεων

Τους πάντες φαίνεται ότι έχει επιστρατεύσει το τραπεζικό και πολιτικό σύστημα προκειμένου να πείσει τους δανειολήπτες να δεχτούν τις προτάσεις των τραπεζών. Δημοσιεύματα στις εφημερίδες, δελτία ειδήσεων και εκπομπές στο ραδιόφωνο εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα: Δεχθείτε τις ρυθμίσεις που σας προτείνουν οι τράπεζες! Μετά την ανταπόκριση μόνο 9.000 οφειλετών από τις 500.000 χιλιάδες επιστολές που έστειλαν οι τράπεζες, αντιλαμβάνεται ο καθένας τον πανικό ο οποίος έχει κατακλύσει τις τράπεζες, αλλά και την κυβέρνηση, καθώς καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι οι προτάσεις των τραπεζών είναι ευνοϊκές.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αναλάβει να κάνουν το άσπρο – μαύρο και κάνουν λόγο για την τελευταία ευκαιρία των δανειοληπτών να γλιτώσουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς και να μην πουληθεί το δάνειο τους στα ξένα funds. Παράλληλα, προβάλλουν το γεγονός ότι οι τράπεζες διαγράφουν ακόμα και το 80% του χρέους, αλλά δεν λένε κουβέντα για τις απαιτήσεις των τραπεζών για το υπόλοιπο της οφειλής. Αυτό βεβαίως, γίνεται σκόπιμα καθώς οι τράπεζες απαιτούν δόση ίση με το 100% ή με το 80% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη, χωρίς φυσικά να λαμβάνουν υπόψιν τους τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που έχει ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, τόσο τα ΜΜΕ, όσο και τα τραπεζικά στελέχη έχουν εξαπολύσει μια δίχως προηγούμενο τρομοκρατία στους δανειολήπτες, λέγοντας πως αν δεν δεχτούν την ρύθμιση που τους προτείνεται, τότε κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει όταν το δάνειο περάσει στα χέρια του fund! Η πραγματικότητα φυσικά είναι εντελώς διαφορετική, αφού σύμφωνα με τον νόμο, ο,τι ισχύει για τις τράπεζες ισχύει και για τα funds. Οπότε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τον δανειολήπτη. Αντίθετα, αν υπογράψει την πρόταση ρύθμισης των οφειλών που έχει συντάξει η τράπεζα, θα βγει πολλαπλά χαμένος, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει το ύψος της οφειλής, που του λέει η τράπεζα με όλες τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, τους άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών, τον παράνομο ανατοκισμό της εισφοράς του ν. 128/75 και γενικά όλα τα παράνομα έξοδα με τα οποία οι τράπεζες χρεώνουν τους πάσης φύσεως πελάτες τους. Επίσης, αποδεχόμενος την προσφορά της τράπεζας ο δανειολήπτης θα βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αποδίδει σχεδόν ολόκληρο το εισόδημά του στη δόση του δανείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να απαιτούν στις προτάσεις των τραπεζών να υπάρχει εκκαθάριση οφειλής και στον καθορισμό της δόσης να λαμβάνονται υπόψιν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως έχουν καθορισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ. Κάθε άλλη πρόταση είναι ύποπτη και κρύβει παγίδες.

Στο παρακάτω τηλεοπτικό ρεπορτάζ φαίνεται καθαρά πως η κυβέρνηση και οι τράπεζες θέλουν να κατευθύνουν τους πολίτες προς την αποδοχή των προτάσεων των τραπεζών. Μόνο ο κ. Περβανάς κάνει λόγο στο ρεπορτάζ για τις παγίδες των προτάσεων, ενώ οι πολίτες λένε το αυτονόητο ότι δεν μπορούν να καταβάλλουν τις υψηλές δόσεις που απαιτούν οι τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την διάρκειας πολλών λεπτών συνέντευξη του κ. Περβανά, προβλήθηκαν μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα.