ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

«Ο έλεγχος των ελεύθερων ριζών σημαίνει βελτίωση της φυσικής και αισθητικής κατάστασης μας»,εξηγεί η Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη υπεύθυνη του Lifestylemedicine Clinic Κέντρο Νανοϊατρικής

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη όχι μόνο της πρόληψης των ασθενειών, αλλά και της επίτευξης και διατήρησης της ψυχοσωματικής ευεξίας!

Το τεστ μέτρησης των ελεύθερων ριζών θα πρέπει να το κάνουν::

Υπερτασικοί
Παχύσαρκοι
Διαβητικοί
Καπνιστές
Καρδιοπαθείς
Αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες)
Γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια
Γυναίκες που υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης(εμμηνόπαυση)
Γυναίκες που κάνουν ευρεία χρήση καλλυντικών (αντιρυτιδική θεραπεία ή πρόληψη ρυτίδων)
Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος
Άτομα που δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή
Άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, έμφραγμα,εγκεφαλικό, ανεύρυσμα
Άτομα με κληρονομικότητα για στεφανιαία νόσο, με αυξημένη χοληστερόλη
Ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδα, αλλεργίες, Parkinson, Alzheimer, αλλεργίες, παθήσεις πνευμόνων, υπογονιμότητα, κ.α…
Ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή
Άτομα που τελούν υπό σωματικό και ψυχολογικό stress

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι προκαλούν στον οργανισμό

Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Απελευθερώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ως υποπροϊόντα, κατά τη διάρκεια παραγωγής ενέργειας με τη χρησιμοποίηση οξυγόνου. Όταν η παραγόμενη ποσότητα ελευθέρων ριζών είναι μεγαλύτερη από την φυσιολογική, το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού μας δεν μπορεί πλέον να εξουδετερώσει το πλεόνασμα , με αποτέλεσμα οι ελεύθερες ρίζες να προσβάλουν τα κύτταρα προκαλώντας βλάβες. Αυτές οι βλάβες περιγράφονται ως οξειδωτικό stress.

Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε οξειδωτικό στρες;

Η κυτταρική βλάβη ξεκινά στο επίπεδο της μεμβράνης προκαλώντας αλλοιώσεις στον μηχανισμό μεταφοράς των στοιχείων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος των κυττάρων. Η βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα επιφέρει γήρανση των κυττάρων και επομένως και των ιστών, η οποία εκδηλώνεται ως πρόωρη γήρανση του δέρματος και στη συνέχεια ως γήρανση των ζωτικών οργάνων του ανθρώπου. Ακόμη, οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης- LDL στο τοίχωμα της αρτηρίας με συνέπεια τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, τη στένωση των αρτηριών και την πρόκληση εμφράγματος και εγκεφαλικού. Ειδικά σε νέους, προκαλεί τη ρήξη των ‘ευάλωτων’ αθηρωματικών πλακών σε ήπιες στενώσεις των αγγείων (50%) με κύρια επιπλοκή το έμφραγμα και την καρδιακή ανακοπή.

Το test Οξείδωσης και αντι-οξείδωσης επιτρέπει μέσα σε λίγα λεπτά τη μέτρηση της τιμής των ελεύθερων ριζών στο τριχοειδικό αίμα και στον αντι-οξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του ασθενούς.
Με την κατάλληλη καθοδήγηση από το ειδικευμένο επιτελείο της Lifestylemedicine Clinic και την ειδική αντιοξειδωτική διατροφή που εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο από-οξειδώνεται ο οργανισμός, αλλά επιτυγχάνεται πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ευεξία και υγιής επιδερμίδα!