Η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες, ενώ γυρίζει την πλάτη της στους εργαζόμενους

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού ινστιτούτου σχετικά με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στις οποίες σημειώθηκαν μειώσεις μισθών. Η πραγματική αξία των μισθών, αν ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 19.1% την περίοδο 2010-2017. Μάλιστα το 2017 σε σύγκριση με το 2016 οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 0.4%.
Θα περίμενε κάποιος, να θορυβηθεί η κυβέρνηση και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα προσπαθούσε να βοηθήσει τους εργαζομένους και να σταματήσει η συνεχόμενη μείωση μισθών, τη στιγμή μάλιστα που τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται. Δυστυχώς, η κυβέρνηση είναι παγερά αδιάφορη στις αντικειμενικές δυσκολίες των μισθωτών που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και αυξάνει ακόμα περισσότερο τους φόρους οδηγώντας τους πολίτες σε αδιέξοδο.

Αντί λοιπόν, η κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους, δείχνει ένα εμμονικό ενδιαφέρον αποκλειστικά και μόνο για τις τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε επίσης, ότι μόλις τα “κόκκινα” δάνεια αντιμετωπιστούν από τις τράπεζες, τότε θα βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Για άλλη μια φορά ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να εμφανίσει τους δανειολήπτες ως τους υπαίτιους της οικονομικής κρίσης και να μεταβιβάσει τις τεράστιες ευθύνες των πολιτικών και των τραπεζών. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην αποταμίευση. Η αναφορά του αυτή δείχνει ότι είτε ότι έχει χιούμορ είτε (το πιθανότερο) ότι δεν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος πολίτης. Από τη μια ανακοινώνονται μειώσεις μισθών και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών καλεί τον κόσμο να αποταμιεύει…

Η λατρεία της κυβέρνησης για τις τράπεζες είναι εμφανής και δεν κρύβεται με τίποτα. Σίγουρα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι τρισευτυχισμένοι με την απόφαση αναβολής της δίκης της υπόθεσης των επισφαλών δανείων, που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η μέχρι στιγμής διαδικασία έχει εξαντληθεί σε δικονομικές και διαδικαστικές διαδικασίες χωρίς να έχει εξεταστεί καθόλου η υπόθεση. Το δικαστήριο μέχρι στιγμής απασχολούν αιτήματα εξαίρεσης και αποχής, παρόλο που η ακροαματική διαδικασία έχει ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016! Δύο χρόνια έχουν περάσει και δεν έχουν καν εξεταστεί οι μάρτυρες. Μετά την αναβολή, το δικαστήριο θα ξεκινήσει ουσιαστικά τις εργασίες του από το μηδέν το 2019! Θυμίζουμε ότι για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλλιπίδης, στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρ Ρέστης και Δημήτρης Μπακατσέλος. Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.