Τίμησαν την Ελληνική Ιστορία και ψυχή της 25ης Μαρτίου 1821 στις Δημοτικές Ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821, στις Δημοτικές Ενότητες Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά και μάλιστα με μεγάλη προσέλευση κόσμου, που δεν πτοήθηκε από τη βροχή.

Παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του νέου Γενικού Γραμματέα, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και τοπικών Συμβούλων, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας ΚΜ, της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, του Στρατού, και των εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 197η επέτειο του μεγάλου ξεσηκωμού του ελληνικού γένους, που οδήγησε στη δημιουργία του νεώτερου ελληνικού κράτους.

Τις εκδηλώσεις στην Ευκαρπία τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας τονίζοντας τα εξής:

‘’Τιμούμε αυτούς που αποτελούν παράδειγμα για όλους τους λαούς της γης, δοξάζουμε και ευγνωμονούμε τους ήρωες αγωνιστές της επανάστασης του 1821 αλλά και τους αφανείς ήρωες που δεν κατέγραψε η Ιστορία. Χρέος μας να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά και να τη μεταλαμπαδεύσουμε τα μεγάλα ιδανικά και τα αιώνια μηνύματα αυτών που δίδαξαν ότι ΄΄Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία΄΄»

Ο εορτασμός και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες ξεκίνησε με δοξολογίες στους τοπικούς Ιερούς Ναούς Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Παντελεήμονος και Αγίου Γεωργίου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση ανά δημοτική ενότητα, στη μνήμη των αγωνιστών του ΄21, όλων εκείνων των επωνύμων και ανωνύμων που μόχθησαν, αγωνίσθηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας.

Τους πανηγυρικούς της ημέρας εκφώνησαν

ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης κ. Ανδρέας Παπαρδέλας,

ο Υποδιευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας κ. Ιωάννης Μάγρας

ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πολίχνης κ. Κωνσταντίνος Ντούρος

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και το τελετουργικό στους χώρος των Μνημείων ολοκληρώθηκε με το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις παρελάσεις μαθητών και συλλόγων που καταχειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες συγγενείς και φίλους, στην Τερψιθέα της Σταυρούπολης, στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη της Πολίχνης και στην Οδό Πολυτεχνείου της Ευκαρπίας.

Σαν ένδειξη τιμής στην ελληνική ιστορία και ψυχή, προπορεύτηκε της

παρέλασης στην Σταυρούπολη, η ζωντανή ιστορία του τόπου μας, ο κ. Τριαντάφυλλος Καραβαρσάμης, κάτοικος Σταυρούπολης που γεννήθηκε στην Ανατολική Θράκη πριν από 103 χρόνια. Ο ίδιος ήταν πολεμιστής του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και κρατούμενος στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και στο Δομοκό Θεσσαλίας.

Στις Εκδηλώσεις της Ευκαρπίας και μετά το τέλος των παρελάσεων, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Προέδρου Γιώργου Ασλανίδη, χόρεψαν οι τοπικοί σύλλογοι Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ», Σωματείο «Ένωση Μακεδονία», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας το «ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Ανθοκήπων και μοιράστηκαν γλυκίσματα.