Από τον Σλαβομακεδονισμό στον σκοπιανό μακεδονισμό – Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης ,οι εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης» χθες το βράδυ παρουσίασαν το νέο βιβλίο τους με τίτλο «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον Σκοπιανό Μακεδονισμό-
Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας» των Νικ. Βασιλειάδη-Δημ. Ευαγγελίδη .

Για το βιβλίο προλόγισαν ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και νυν Κοσμήτορας του Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Καθηγητής κος Ηλίας Κουσκουβέλης και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απόγονων Μακεδονομάχων ΄΄ Παύλος Μελάς ΄΄ κος Παπανούσης Μιχαήλ.

Στη συνέχεια οι δύο συγγραφείς κος Νικόλαος Βασιλειάδης, Επίκ. Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο κος Δημήτρης Ευαγγελίδης, συγγραφέας-Αναλυτής αναφέρθηκαν διεξοδικά στο έργο τους και αμέσως μετά συζήτησαν με το κοινό.

Την εκδήλωση της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος κα Βιβή Ανδρίτσου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η απόληξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, διευθέτησε de jure, με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, την εδαφική κυριαρχία ενός εκάστου των νικητών και ηττημένων. Η μετεξέλιξη της εθνοτικής σύγκρουσης σε ιδεολογικοποιημένη πλέον, μετά το 1945 και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπαράθεση οδήγησε σε ένα ιστορικό, παγκόσμια πρωτότυπο ίσως, παράδοξο: την κατασκευή μίας τεχνητής εθνότητας, ως πολιορκητικού κριού των νέων αναθεωρητικών επιδιώξεων. Σε αυτήν τη διαδικασία η Ελλάδα, καθεύδουσα τον νήδυμον της «ανυπαρξίας» ζητήματος, κινούμενη στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των συμμαχιών που ανήκε και ανήκει, επέτρεψε την εξέλιξη και ενδυνάμωση του ψευδεπίγραφου αφηγήματος της ψευτοεθνότητας των δήθεν «μακεδόνων». Το παρόν λοιπόν πόνημα στοχοθετεί να αναδείξει τα αυτονόητα. Να διαλύσει μυθοπλασίες, συγχύσεις, εσφαλμένες ερμηνείες. Και, κυρίως, να αποκαταστήσει την ιστορική πραγματικότητα, εισφέροντας στην ελλιπέστατη δυστυχώς, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, στο σημαντικό εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.