Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Κάθε χώρα να επιλέγει ελεύθερα τη δική της θερινή ώρα

Ενόψει των έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων που παρατηρούνται λόγω της αυριανής αλλαγής ώρας την οποία επιβάλλουν με απόφασή τους οι Βρυξέλλες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η τοποθέτηση του Προέδρου του Κόμματος
«ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά για το ζήτημα αυτό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Πέμπτη 8/2/2018 αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρη.

Και αυτό γιατί ο Νότης Μαριάς πρότεινε με βάση τη γεωγραφική θέση κάθε χώρας αλλά και την αρχή της επικουρικότητας, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα την δική του θερινή ώρα.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς «οι μελέτες δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας έχει επιπτώσεις στην υγεία, στις μεταφορές ακόμη και στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία ενώ ταυτόχρονα, δεν μειώνει το κόστος της ενέργειας. Επηρεάζει αρνητικά την εργασία, ταυτόχρονα όμως, δίνει περισσότερο χρόνο αναψυχής ενώ η ηλιοφάνεια είναι θετική».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές ανάλογα στη γεωγραφική τοποθεσία κάθε χώρας. Έτσι λοιπόν, οι χώρες που είναι πιο κοντά στον Ισημερινό δεν χρησιμοποιούν την αλλαγή της ώρας γιατί η διαφορά Ανατολής – Δύσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι μικρή. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σ’ ένα σύστημα ευελιξίας όπως ισχύει στη Βραζιλία. Στη Βραζιλία αλλάζει η ώρα μόνο στο Νότιο τμήμα της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αλλάζει».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Άρα λοιπόν για να μην γίνονται αυτές εδώ οι διαδικασίες και οι συγκρούσεις πρέπει με βάση την αρχή της επικουρικότητας να δοθεί η δυνατότητα σε διάφορα κράτη» να επιλέξουν ανάλογα «με τη γεωγραφική θέση της χώρας. Εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι η πιο σωστή τοποθέτηση».

Επισυνάπτεται το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: